IZ ŽIVOTA SRPSKOG SVETITELJA

Roditelji Svetog Save – Stefan Nemanja i Ana – od Gosposa su tražili da im podari trećeg, najmlađeg sina i On im je tu molbu uslišio.

O tome da su roditelji Rastka Nemanjića, potonjeg Svetog Save, izmolili od Boga rođenje svog najmlađeg sina, svedoče nam biografi (pisci žitija) našeg prvog arhiepiskopa, Teodosije i Domentijan

roditelji svetog save

Molitva Stefana Nemanje i žene mu Ane:

Vladiko Gospode Bože Svedržitelju, koji si negda poslušao Avraama i Saru i ostale pravednike što su molili za čedo, usliši danas i nas, grešne sluge Svoje što Ti se mole.

Daj nam, po Tvojoj dobroti, da dobijemo još jedno muško čedo, koje će biti uteha duši našoj i Tobom naslednij države naše – žezal starosti naše, na koga ćemo položiti ruke i počinuti.

A dajemo ti zajedničke obete:

Od začeća deteta do prirodne zakonite ljubavi i od postelje odlučićemo se, i svako za sebe u čistoti tela sve do kraja života sačuvaćemo se.

(Teodosije)

I prepodobni Bog posluša čisto moljenje pravednika ovih, blagovernoga i samodržavnoga gospodina Simeona Nemanje, velikog župana sve Srpske zemlje, i blagočestive, Hristom darovane mu supruge Ane.

Pošto zače bogoljubiva Ana u utrobi svojoj, i rodi po volji Božjoj sina, dobro iznikli izdanak od dobroga korena…

I Bogom darovanog sina krstivši u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, narekoše mu roditelji ime Rastko,

(Domentijan)