DETALJNO OBJAŠNJENJE

„Da približimo svima da je procedura jednostavna, a da nekom znači život“, kaže doktorka sa Instituta za transfuziju krvi, objašnjavajući ko može da donira matične ćelije.

Doktorka Glorija Blagojević iz Instituta za transfuziju krvi objasnila je kako izgleda kada se doniraju matične ćelije i ko sve može da bude davalac.

matične ćelije

„To je nešto što se u svetu svakodnevno dešava, zašto mi ne bismo bili deo te priče, jer to nekome doslovno znači život“, kaže ona.

Broj davalaca matičnih ćelija koštane srži u Srbiji ove godine veći je za 2.700 potencijalnih donora u odnosu na prethodnu i sada ih broji 12.560. Uvećanje broja potencijalnih davalaca zabeleženo je od početka kampanje „Osloni se na mene“ Nacionalnog registra davalaca. I pored zabeleženog većeg odziva građana, potrebno je da taj broj bude mnogo veći, jer što je više ljudi u bazi davalaca to su veće šanse da pacijenti oboleli od leukemije, nađu priliku za izlečenje u svojoj zemlji.

Prema rečima doktorke Blagojević, želeli su da ljudima približe ovu temu i da „prave krug prijateljstva i poverenja“.

„Da približimo da je procedura bezbedna i jednostavna, a da nekom znači život“, kaže.

Ističe da treba razdvojiti dve procedure.

„Jedna je samo pristupanje Registru. Treba da budete zdravi, da imate malo dobre volje, 5 do 10 minuta vremena, između 18 i 45 godina, ne bolujete od teških hroničnih bolesti srca, pluća i bubrega, dođete do Instituta za transfuziju krvi Srbije ili bilo kog zavoda širom Srbije, službe za transfuziju, date mali uzorak krvi kao za krvnu sliku i popunite jedan upitnik. Ukoliko se dogodi da ste sa nekim od bolesnika podudarni, pozivamo vas u dalju proceduru, ona podrazumeva da ste i dalje voljni da učestvujete, prolazite detaljan medicinski pregled i ukoliko ste zdravi, ako je procedura bezbedna i po vas i po pacijenta, ide se u prikupljanje. Matične ćelije se prikupljaju na dva načina – putem periferne krvi, nema ostanka u bolnici, sutradan se vraćate normalnim aktivnostima, ne narušavate svoj imuni sistem, a taj mali deo dragocenih ćelija se vrlo brzo nadoknadi“, objasnila je.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Registar davalaca, objasnila je, formiran je 2005. godine, pod drugim nazivom.

„Registar je upravo baza nesrodnih davalaca, koji su spremni da pomognu bilo kome. Transplantacija matičnih ćelija hematopoeze je nažalost jedini put ka izlečenju za mnoga hematološka oboljenja, urođene bolesti imunog sistema, poremećaji metabolizma… Matične ćelije zdravog davaoca naseljavaju obolelu kostnu srž, počinju da proizvode normalne ćelije krvi i tako bolesnik preživljava“, kaže Blagojević.

Dodala je da se trude da na sve načine približe ljudima značaj transplantacije.

„Značaj nesrodnih davalaca, te matične ćelije za pacijenta znače sve. To je nešto što se u svetu svakodnevno dešava, zašto mi ne bismo bili deo te priče, jer to nekome doslovno znači život“, kaže ona.

Izvor: N1