HRANA ZA GLAVU

Na tržištu se nalaze brojni suplementi za mozak i nervne bolesti koje možemo kupiti, ali je važno izabrati najbolje.

Postoje mnogi suplementi koji se navode kao korisni za mozak i zdravlje čitavog nervnog sistema, ali važno je zapamtiti da suplementi nisu zamena za zdrave navike i dobro uravnoteženu ishranu.

suplementi za mozak

Takođe, treba imati na umu da su neki od suplemenata koji se navode kao korisni za nervni sistem i mozak možda nisu dokazano efikasni i da se ne preporučuju bez prethodnog saveta lekara.

Sa ovim u vidu, neki od suplemenata koji se navode korisnim za nervni sistem i mozak uključuju:

Omega-3 masne kiseline: Omega-3 masne kiseline se navode kao moguće korisne za zdravlje mozga i nervnog sistema zbog svojih antiinflamatornih svojstava.

Ove kiseline su esencijalne za zdravlje mozga i nervnog sistema, pomažu u održavanju zdravih sinapsi (veze između neurona) i mogu pomoći u smanjenju simptoma depresije i poboljšanju kognitivnih sposobnosti. Najbolji izvori omega 3 masnih kiselina su riba i riblje ulje, laneno ulje, ulje čia semena i orasi.

Vitamin B: Vitamin B se navodi kao moguće korisan za nervni sistem zbog svoje uloge u proizvodnji nervnog tkiva i neurotransmitera. Vitamin B se nalazi u hrani poput žitarica, mesa, mlečnih proizvoda i povrća.

Ginkgo biloba: Ginkgo biloba je biljka koja se navodi kao moguće korisna za poboljšanje cirkulacije krvi u mozgu i pomoć u sprečavanju određenih nervnih oboljenja. Ovo bilje je poznato po svojim antioksidativnim svojstvima i može pomoći u poboljšanju kognitivnih sposobnosti i koncentracije

Kantarion: Lekovita biljka, takođe poznata i kao Bogorodičina trava, je biljka koja se ponekad koristi kao prirodni lek za blagu do umerenu depresiju jer podstiče proizvodnju seratonina. Neka istraživanja sugerišu da može imati i potencijalne koristi za anksioznost, poremećaje spavanja i druga stanja, ali je potrebno više istraživanja da bi se potvrdili ovi efekti.

Važno je napomenuti da kantarion može da stupi u interakciju sa određenim lekovima, tako da je važno da razgovarate sa zdravstvenim radnikom pre nego što ga uzmete.

Lecitin: Lecitin je fosfolipid koji se navodi kao moguće korisan za zdravlje mozga i nervnog sistema zbog svoje uloge u proizvodnji mijelinskog omotača nerava, što je omotač oko nervnih vlakana koji pomaže u prenosu nervnih impulsa. Lecitin se nalazi u hrani poput jaja, soje i avokada.

Brahmi: Ovo bilje je poznato po svojim nootropnim (povećava moždane funkcije) svojstvima i može pomoći u poboljšanju pamćenja i učenja.

Holin: Ovo je esencijalni hranljivi sastojak za zdravlje nervnog sistema i mozga, a najbolji izvori su jaja, pileće meso, riba i slanutak.

L-teanin: Ovo aminokiselinu se nalazi u čaju i može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju kognitivnih sposobnosti.

Magnezijum: Ovo je mineral koji je važan za zdravlje nervnog sistema i mozga, a najbolji izvori su avokado, cvekla, spanać i orasi.

Cink je mineral koji igra važnu ulogu u zdravlju mozga i nervnog sistema. On može pomoći u održavanju normalne funkcije nervnog sistema i poboljšati sposobnost mozga da se prilagodi novim situacijama.

Cink takođe može pomoći u sprečavanju oštećenja mozga nastalih zbog stresa i drugih štetnih faktora. Preporučuje se unošenje odgovarajuće količine cinka u organizam kroz ishranu ili uzimanjem cinkovih suplemenata.

Opet, važno je da se ne uzimaju suplementi bez prethodnog saveta lekara i da se vodi računa o dobro uravnoteženoj ishrani i zdravim navikama. Uvek je najbolje konsultovati se sa lekarom ili drugim stručnjakom za zdravlje pre nego što počnete uzimati bilo kakve suplemente.