POZITIVAN UTICAJ

Studije ukazuju na to da vlasništvo nad kućnim ljubimcima može usporiti kognitivni pad kod starijih osoba.

Neki ljudi poseduju kućne ljubimce zbog druženja ili zato što im je potreban pas čuvar. Ali bez obzira na razlog zbog kojeg imate kućnog ljubimca, studija je pokazala da posedovanje kućnog ljubimca poput mačke ili psa može usporiti kognitivni pad kod starijih osoba.

kognitivni pad

Prema studiji, posedovanje kućnih ljubimaca najmanje pet godina ili duže može imati koristi za zdravlje mozga.

Dr Tifani Brejli, jedna od autorki studije sa Medicinskog centra Univerziteta u Mičigenu u En Arboru i član Američke akademije za neurologiju, objasnila je da su ranije studije otkrile da veza čoveka i životinje može da ponudi zdravstvene beneficije kao što su smanjenje krvnog pritiska i stresa.

Ona je dodala da rezultati studije ukazuju na to da vlasništvo nad kućnim ljubimcima može usporiti kognitivni pad (spoznaja i opažanje) kod starijih osoba.

Za potrebe ove studije, istraživači su analizirali kognitivne podatke 1.369 starijih odraslih osoba sa prosečnom starošću od 65 godina. Na početku studije, primetili su da oni imaju normalne kognitivne veštine.

Najmanje 53 odsto njih posedovalo je kućne ljubimce, a 32 odsto su bili dugogodišnji vlasnici kućnih ljubimaca, koje su istraživači definisali kao ljude koji su posedovali kućne ljubimce pet godina ili duže. Od svih dobrovoljaca, 88 odsto je bilo belaca, sedam odsto crnaca, dva procenta hispanoamerikanca i tri odsto druge nacionalnosti ili rase.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Istraživački tim je koristio kognitivne testove da razvije kompozitni kognitivni rezultat za svaku osobu, u rasponu od nula do 27.

Kompozitni rezultat je uključivao uobičajene testove numeričkog brojanja, oduzimanja i pamćenja reči. Stručnjaci su koristili kompozitne kognitivne rezultate učesnika i procenili potencijalne veze između godina posedovanja kućnih ljubimaca i kognitivnih funkcija.

Tokom šest godina, istraživači su otkrili da su se kognitivni rezultati smanjivali sporijom stopom među vlasnicima kućnih ljubimaca. Podaci su takođe pokazali da je razlika najjača kod dugogodišnjih vlasnika kućnih ljubimaca.

Nakon razmatranja drugih faktora za koje se zna da utiču na kognitivne funkcije, rezultati su otkrili da su, u proseku, dugoročni vlasnici kućnih ljubimaca imali kognitivni kompozitni rezultat koji je bio 1,2 poena veći u šest godina u poređenju sa onima koji nisu vlasnici kućnih ljubimaca. Naučnici su takođe otkrili da su kognitivne prednosti povezane sa dužim posedovanjem kućnih ljubimaca bile jače za odrasle crnce, fakultetski obrazovane odrasle i muškarce.

„Budući da stres može negativno uticati na kognitivne funkcije, potencijalni efekti puferovanja stresa zbog posedovanja kućnih ljubimaca mogli bi da ponude uverljiv razlog za nalaze studije. Životinja kao kućni ljubimac takođe može da pomogne u povećanju fizičke aktivnosti, što bi onda moglo biti od koristi za kognitivno zdravlje“, rekla je dr Brejli, dodavši da dalje istraživanje može pomoći kako bi se bacilo više svetla na moguće razloge ove veze.