ARHITEKTONSKO REŠENJE

Kineski Muzej naučne fantastike je trenutno u izgradnji i trebalo bi da se ove godine u njemu održi 81. godišnja Svetska konvencija.

Kina je poverila studiju Zaha Hadid Architects da dizajnira Muzej naučne fantastike u Čengduu.

muzej naučne fantastike

Poznat po neobičnim projektima, studio je projektovao zgradu u obliku zvezde koja izgleda kao da je deo scenografije naučno-fantastičnog filma. Unutrašnja površina će imati čak 59.000 kvadratnih metara.

Muzej je trenutno u izgradnji i trebalo bi da se ove godine u njemu održi 81. godišnja Svetska konvencija naučne fantastike i dodela Hugo nagrada za najbolju naučnu fantastiku.

I pored „svemirskog“ izgleda, autori su uspeli da povežu objekat sa okolnim pejzažom, a više pešačkih staza koje idu do grada i obližnje stanice metroa prolaziće blizu muzeja i kroz njega.

U ovoj zgradi će se pored muzeja naći galerije, pozorišta, konferencijske sale, a biće organizovani i različiti događaji. U neposrednoj okolini će se naći mnoštvo biljaka i drveća, a zgrada će imati ugrađen sistem za sakupljanje kišnice povezan sa jezerom u sklopu projekta za sprečavanje poplava.

Prilikom dizajniranja studio je stavio akcenat na maksimalno korišćenje prirodnog svetla i ventilacije, pa su predviđeni veliki prozori. Vodilo se računa i o minimalnoj potrošnji energije zbog čega su na krovu postavljeni solarni paneli, a sam oblik krova projektovan je tako da zasenči zastakljenu fasadu.

Autori navode da muzej izgleda kao da lebdi iznad jezera i oponaša rastući oblak izmaglice sa zvezdom u centru. Vide ga kao portal koji povezuje naše iskustvo sa maštom.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs