DEČAK SA ZLATNIM SRCEM

Telo mumije se od 1916. godine nalazi u podrumu Egipatskog muzeja u Kairu, a potiče iz 300. godine pre nove ere.

Digitalno skeniranje egipatske mumije pokazalo je da se u mumificiranom telu tinejdžera nalazi dodatno srce od zlata, kao i desetine drugih amajlija za koje su stari Egipćani verovali da su važne za zagrobni život.

mumije

Radiološkinja Saha Salem sa Univerziteta u Kairu i njeni kolege su digitalno, odnosno putem skenera, zavirili u malu, zlatom prekrivenu mumiju i otkrili 49 amajlija 21 vrste.

Osim što su naučnici u telesnoj šupljini mumije pronašli zlatnog skarabeja (balegara) od 3 centimetra, koji simbolizuje srce, otkrili su i zlatni jezik lobanji, amulet pored penisa i druge verske predmete od zlata, poludragog kamenja i keramike jarkih boja.

Natpisi iz egipatske Knjige mrtvih

Dečakovo srce je ostalo u grudima kao duhovni simbol, navode stručnjaci, kao što je to uobičajeno s egipatskim mumijama. Drevni Egipćani su verovali da amajlije štite preminulog prilikom napornog puta u zagrobni život.

„Porodica dečaka mu je osigurala vrlo skup tretman balzamovanja kako bi se pravilno pripremio za podzemno putovanje i sigurno stigao u zagrobni sviet, poput sandala za izlazak iz groba i zlatnog jezika pomoću kojeg će moći da govori nakon smrti“, rekla je Salem, a prenosi Nju Sajentist.

„Veliki amulet od zlatnog skarabeja je stvarno nešto neverovatno, na njegovoj poleđini su ugravirane oznake koje bi mogle predstavljati natpise i čarolije“, dodala je doktorka.

Naime, izgleda da među njima ima stihova iz egipatske Knjige mrtvih, u kojoj piše da je srce skarabeja potrebno da umiri pravo srce kada mu bogovi sude na putu u zagrobni život.

Izvor: Index.hr