ZNACI ZA PREPOZNAVANJE

Uobičajeni simptomi dijabetesa su pojačana žeđ i potreba za mokrenjem, dok u neobične spadaju bolesti desni ili promene u sluhu.

U zavisnosti od tipa bolesti, za pojavu prvih simptoma dijabetesa mogu da prođu nedelje ili godine. Simptomi dijabetesa tipa 1 mogu da se pojave za nekoliko nedelja ili meseci, dok za pojavu znakova dijabetesa tipa 2 mogu da prođu i godine.

simptomi dijabetesa

Uobičajeni simptomi dijabetesa su pojačana žeđ i potreba za mokrenjem, dok u neobične simptome dijabetesa spadaju bolesti desni ili promene u sluhu.

Što se pre dobije dijagnoza, pre se može početi i sa lečenjem i time doprineti smanjenju rizika od razvoja komplikacija. Upravo je zato važno znati i koji su sve neobični simptomi dijabetesa na koje bi trebalo obratiti pažnju.

Parodontoza

Parodontoza je ozbiljna bolest desni koja dovodi do toga da se desni povlače što može da rezultira klaćenjem ili ispadanjem zuba.

Parodontoza je dva do tri puta češća kod ljudi koji imaju dijabetes, nego kod onih koji nemaju. Ne samo da je bolest desni češća kod dijabetičara, nego se kod njih i brže razvija i može da bude ozbiljnija.

I dok dijabetes može da pogorša parodontozu, ona može da bude i rizični faktor za razvoj visokog krvnog pritiska, što je, takođe faktor dijabetesa. Ustvari, parodontoza je povezivana s višim nivoima A1C, koji otkrivaju nivo šećera u krvi u protekla tri meseca.

Hronična upala jedan je od glavnih karakteristika u napredovanju i dijabetesa i parodontoze. Osobe s dijabetesom i parodontozom imaju više upalne markere.

Upala kod dijabetesa može biti faktor koji doprinosi razaranju kostiju koje podupiru vaše zube. Taj gubitak koštane mase označava najozbiljniji stadijum parodontoze, kada zubi mogu da počnu da se klate ili ispadaju, prenosi „Health“.

Promene na koži

Određene promene na koži mogu da budu prvi znak da imate dijabetes.

Jedan primer je crna akantoza, koju karakterizira gotovo baršunasta, tamna, često debela mrlja na koži koja se obično razvija u naborima kože, kao što je zadnji deo vrata, aksila (gde se ruka spaja s ramenom) i prepone. Ove se mrlje takođe mogu pojaviti na rukama, stopalima, laktovima i kolenima.

Povećanje nivoa inzulina može da prouzrokuje crnu akantozu. Insulin je hormon koji pomaže transport glukoze (šećera u krvi) u ćelije da bi im obezbedio energiju. Ponekad se ćelije odupiru insulinu i, kao odgovor, proizvodi se više insulina. Povećani nivoi insulina su pokazatelji insulinske rezistencije, koja je preteča predijabetesa i dijabetesa tipa 2.

Česte infekcije

Osobe s dijabetesom imaju povećan rizik od razvoja infekcija. To može da uključuje bakterijske infekcije poput onih oko noktiju ili folikula dlake, kao i čireve. Različite bakterije mogu da prouzrokuju ove infekcije, ali najčešći je stafilokok.

Gljivične infekcije takođe mogu da budu češće. Najčešće su ove infekcije prouzrokovane gljivicom candida. Te infekcije mogu da se manifestuju kao svrab, lišajevi, vaginalna gljivična infekcija i atletsko stopalo.

Česte infekcije mogu da se pojave zbog kombinacije visokog nivoa šećera u krvi koja stvara okruženje za rast bakterija i slabi imunološki odgovor.

Jedno od najčešćih mesta infekcije kod dijabetesa je urinarni trakt. To može bude zato što dijabetes slabi imunološki sistem ili zato što je dijabetes zahvatio nerve do tog stepena da se bešika više ne prazni u potpunosti.

Promene vida

Određene promene vida mogu da budu znak da vam je povišen šećer u krvi. Višak šećera može da ošteti male krvne sudove u oku i prouzrokuje promene koje utiču na jasnoću vida.

Neke od najranijih promena vida mogu da uključuju zamagljen vid ili probleme sa čitanjem ili gledanjem predmeta koji su daleko. Ako se ne reši, promene vida se mogu pogoršati i mogli biste da vidite tamne, plutajuće mrlje ili pruge.

Promene sluha

Osobe sa dijabetesom takođe su izložene povećanom riziku od gubitka sluha. Zapravo, dijabetes udvostručuje rizik od gubitka sluha. To je zbog oštećenja nerava u ušima koje može da prouzrokuje visok ili nizak nivo šećera u krvi.

Dugotrajno visok nivo šećera u krvi može da oštetiti male krvne sudove i nerve u unutrašnjem uhu. Dugotrajno nizka nivo šećera u krvi može da oštetiti način na koji se nervni signali šalju iz unutrašnjeg uha u mozak.

Deca koja često mokre u krevet

Deca koja su već naučena na odlazak u toalet i mogu da spavaju celu noć bez nezgoda mogu da počnu da mokre u krevet nekoliko puta nedeljno. Ova situacija je poznata kao noćno mokrenje i može da bude znak stanja poput dijabetesa tipa 1.

Noćno mokrenje zapravo je tipičan simptom dijabetesa tipa 1 kod dece, ali ga roditelji možda neće automatski povezati sa potencijalnom dijagnozom dijabetesa tipa 1. Budući da pojava simptoma dijabetesa tipa 1 u mladosti može da bude iznenadna i, ako se odmah ne leči, postati hitna medicinska pomoć, to je važan simptom koji treba imati na umu. Pojačano mokrenje obično prati pojačana žeđ i glad kao i gubitak težine.

Za kraj je važno naglasiti da ako osećate bilo kakve simptome dijabetesa, naroćito ako imate veći rizik od bolesti, posetite lekara kako biste utvrdili šta prouzrokuje vaše simptome. Rano otkrivanje i lečenje važni su za poboljšanje kvalitete života, smanjenje rizika od komplikacija i produženje ili sprečavanje napredovanja šećerne bolesti.

Izvor: N1