UMIRUJU BOLOVE

Kamilica, sladić i đumbir samo su neke lekovite biljke koje se smatraju najboljim za stanja kao što su gerb i gastritis.

Gerb i gastritis su medicinska stanja koja mogu uzrokovati bol u trbuhu i promenu u ishrani. Postoje neke lekovite biljke koje mogu biti od pomoći kada su u pitanju gerb i gastritis.

biljke gastritis

Evo nekoliko biljaka koje se mogu preporučiti:

Kumin (Cuminum cyminum) – Kumin se može koristiti u prahu ili kao ulje za masažu trbuha. To može pomoći u smanjenju bolova u trbuhu i gasova.

Kamilica (Matricaria chamomilla) – Kamilica je poznata po svojim protuupalnim i antispazmodičkim svojstvima i može pomoći u ublažavanju simptoma gerb i gastritisa.

Sladić (lat. Glycyrrhiza glabra) je biljka koja se koristi u lečenju gastritisa, kao i drugih stanja koja uključuju bol i upalu. Prema nekim istraživanjima, slatki koren smiruje želudačnu kiselinu, može imati antiinflamatorna dejstva i može pomoći u ublažavanju simptoma gastritisa.

Korijander (Coriandrum sativum) – Korijander je biljka koja se može koristiti u prahu ili kao listovi u salatama. Ona ima blago protuupalno dejstvo i može pomoći u ublažavanju simptoma gerb i gastritisa.

Menta (Mentha spicata) – Menta se može koristiti kao biljni čaj ili se dodati u hranu. Ona ima blago protuupalno dejstvo i može pomoći u ublažavanju simptoma gerba i gastritisa kao što su nadimanje i gasovi, podrigivanje i mučnina.

Đumbir (Zingiber officinale) – Đumbir se može koristiti u prahu ili kao svež koren. On ima blago protuupalno dejstvo i može pomoći u ublažavanju simptoma gerb i gastritisa, posebno kod pojave gasova ali sa njim treba biti oprezan jer može i da iritira sluzokožu želudca.

Beli slez (Althaea officinalis) – Beli slez se koristi za lečenje povraćanja i bolova u stomaku i za regeneraciju sluzokože želudca.

Glog (Crataegus oxyacantha) – Glog se koristi za lečenje upale i može pomoći u ublažavanju simptoma gerba i gastritisa.

Kantarion (lat. Hypericum perforatum) je biljka koja se često koristi u lečenju gastritisa, kao i drugih stanja koja uključuju bol i upalu. Prema nekim istraživanjima, kantarion ima analgetička (protiv bolova) i antiinflamatorna (protiv upale) dejstva. Često se kantarionovo ulje koje se pije koristi za lečenje gastritisa.

Najbolje mešavine čaja za gastritis

Postoje mnoga bilja koja se mogu koristiti za pripremu čajeva koji su korisni za lečenje gastritisa. Međutim, kako se različite biljke mogu kombinovati u različite mešavine, preporučljivo je da se posavetujete sa lekarom ili fitoterapeutom o tome koja bi mešavina bila najbolja za vas.

Evo nekoliko mešavina čaja koje su pokazale da su korisne za lečenje gastritisa:

Mešavina kamilice, belog sleza i kumina: Ova mešavina može pomoći u ublažavanju grčeva i bolova u stomaku.

Mešavina slatkog korena, kantariona i vranilovke: Ova mešavina može pomoći u ublažavanju upale i drugih simptoma gastritisa.

Mešavina hajdučke trave, kičice i kamilice: Ova mešavina ima blagotvorno dejstvo na creva i može pomoći u ublažavanju nadutosti.

Molim vas da imate na umu da su ova bilja samo pomoćna sredstva i da se uvek treba posavetovati sa lekarom ili farmaceutom pre nego što počnete da koristite bilo koju od ovih biljaka.