Prošle godine dodeljena 351 stipendija za studente u inostranstvu

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović kaže da je 2022. dodeljena 351 stipendija, u iznosu od 780.000 dinara, za srpske studente koji su svoje master i doktorske studije upisali u inostranstvu.

matične ćelije

Begović je na prijemu dela prošlogodišnjih stipendista u Vladi Srbije rekla da je, osim ove podrške za studente, iz Fonda za mlade talente dodeljeno i više od 1.000 nagrada za srednjoškolce koji su postigli izuzetne rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Ona je istakla da država na ovaj način pokušava da pomogne mladim ljudima da se školuju na najprestižnijim univerzitetima, a sa druge strane i da ih motiviše da se vrate u zemlju i da u budućnosti doprinesu njenom razvoju.
Ministarka je podsetila da je država osnovala dva fonda – Fond za inovacionu delatnost i Fond za nauku, po uzoru na sistem koji postoji u drugim zemljama i sa ciljem da oni koji su najbolji dobiju finansijsku podršku.
Miloš Radosavljević iz Fonda za mlade talente naveo je da je za 351 stipendiju tokom prošle godine utrošeno 340 miliona dinara, a broj stipendista se akumulativno povećava.
– Ministarstvo nauke nastavlja tu podršku, upravo zalaganjem ministarke Begović smo zadržali visinu stipendije kao i prethodnih godina, i mislim da ćemo u narednim godinama ići i na povećavanje tog iznosa – rekao je Radosavljević.
Prema njegovim rečima, broj zainteresovanih studenata raste, jer je obrazovanje dinamična pojava, a sa druge strane veća je i njihova informisanost o stipendijama.