HRANLJIVI KAO RETKO ŠTA

Posebno zato što imaju malo žive, škampi se preporučuju kao morski plodovi koji mogu doneti mnoge zdravstvene prednosti.

Škampi su plodovi mora i značajan su nemasni izvor proteina.

škampi

Dok je količina kalorija u škampima mala, broj ključnih hranljivih materija je izuzetno visok. Ovi hranljivi sastojci uključuju vitamin B12, koji pomaže u formiranju crvenih krvnih zrnaca i održava funkciju nervnog sistema, i selen, mineral koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja.

Smernice o ishrani preporučuju konzumiranje do 300 grama morskih plodova nedeljno koji imaju nizak sadržaj žive u sebi. Živa je toksin koji se nalazi u morskim plodovima i koji u visokim nivoima može uništiti nervni sistem, što dovodi do simptoma kao što su slabost mišića ili gubitak perifernog (bočnog) vida.

Zato što imaju malo žive u sebi, škampi se preporučuju kao morski plodovi u ishrani, jer mogu doneti mnoge zdravstvene koristi.

Može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Konzumiranje plodova mora je povezano sa smanjenim rizikom od nastanka srčanih bolesti, sve dok ti plodovi nisu prženi, jer onda, zapravo, povećavaju rizik.

Jedna analiza otkrila je da u poređenju sa onima koji nisu jeli škampe, oni koji jedu škampe imaju niže stope visokog krvnog pritiska i visokog holesterola, kao i manje šanse za razvoj srčanih bolesti i moždanog udara.

Možda ste čuli da škampi imaju visok nivo holesterola. Kako je onda moguće da imaju pozitivan efekat na holesterol? U prošlosti, smernice za ishranu za smanjenje srčanih oboljenja su zapravo uključivale preporuke za ograničavanje holesterola u ishrani iz morskih namirnica. Međutim, novije smernice su uklonile ovaj savet, jer opservacione istraživačke studije generalno nisu podržale vezu između holesterola u ishrani i rizika od srčanih oboljenja.

U stvari, istraživanja su pokazala da, dok loš LDL holesterol raste nakon jedenja škampa, raste i dobar HDL holesterol – i to u velikoj količini, što dovodi do neto pozitivnog efekta na odnos ukupnog holesterola i HDL. Drugim rečima, utvrđeno je da je konzumacija škampa povezana sa ukupnim povoljnim uticajem na nivo holesterola u krvi. Istraživači to pripisuju činjenici da škampi obezbeđuju omega-3 masne kiseline i da imaju izuzetno malo zasićenih masti.

Jak nutritivni profil

Škampi su zdrav izvor proteina. Deset kuvanih škampi srednje veličine  obezbeđuje skoro devet grama proteina. Svaka ćelija u ljudskom telu sadrži proteine, pa je ovaj nutrijent neophodan ne samo za stvaranje novih ćelija, već i za pomoć ćelijama za bilo kakvo stanje – od opekotina do uboda nožnog prsta.

Odabir proteina iz škampa u odnosu na neke druge vrste životinjskih proteina može čak smanjiti rizik od smrti. Na primer, istraživanja pokazuju da je konzumiranje prerađenog mesa ili neprerađenog crvenog mesa povezano sa povećanim rizikom od svih uzroka smrti, ali da jedenje ribe nije. Svakih 100 grama povećanja dnevnog unosa ribe čak je povezano sa nižim ukupnim rizikom od smrti.

Cink iz škampa pomaže u održavanju zdravog imunološkog sistema, a takođe pomaže i u zarastanju rana i razgradnji ugljenih hidrata.

Vitamin E u škampima je antioksidans koji štiti zdrave ćelije i tkiva od oštećenja koja mogu dovesti do starenja ili bolesti. Takođe, pomaže imunitetu da se odbrani od bakterija i virusa, asistira u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i širi krvne sudove, što pomaže u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka.

Omega 3 u škampima

Škampi nisu toliko bogati omega 3 masnim kiselinama kao neke druge ribe. Ne postoji zvanična preporučena dnevna količina DHA i EPA, dve omega 3 masne kiseline koje se nalaze u ribi. Međutim, konzumiranje ovih dobrih masti povezano je sa različitim zdravstvenim prednostima, uključujući zdravo starenje, antiinflamaciju, podršku imunitetu, kontrolu težine i smanjen rizik od srčanih bolesti i Alchajmera. Deset srednje kuvanih škampa obezbeđuje 0,04 grama DHA i EPA.

Astaksantin u škampima

Možda ste negde pročitali da su škampi izvor antioksidansa koji se zove astaksantin. Istraživači navode da ovaj pigment narandžasto-crvenkaste boje, uglavnom proizveden od mikroalgi koje jedu škampi, može pomoći u lečenju bolesti poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska, raka, neuroloških poremećaja, srčanih bolesti i gojaznosti.

Primarni izvor astaksantina među rakovima su škampi. Dobijen od škampa, ovaj antioksidans se pokazao veoma efikasnim protiv oksidativnog stresa, što predstavlja oštećenje ćelija koje može dovesti do različitih bolesnih stanja.