SVINJSKI JEZIK U SOSU OD SARDINA

Kao predlog za ručak stiže prava pikantna majstorija – svinjski jezik u sosu od sardina. Veoma sočno i veoma mesnato su jednostavan opis ovog gurmanluka.

svinjski jezik

Sastojci:

4 svinjska jezika
2 konzerve sardina
3 šargarepe
1 glavica crnogluka
1 koren i listovi paštrnaka
peršune
1 limun
50 g putera
2 kašike brašna
4 češnja belog luka
100 mililitara belog vina
1 jaje
1 kašika mešavine začina
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Svinjske jezike stavimo u šerpu. Šargarepe, glavicu luka, koren i listove paštrnaka isečemo na parčad i dodamo u šerpu. Dodamo krupno isečen peršun, češnjeve belog luka, posolimo, pobiberimo, sipamo 1 litar vode, ulje, poklopimo šerpu, stavimo na šporet i ostavimo sadržinu da se kuva 90 minuta.

Izvadimo skuvane jezike iz šerpe. Sitno izrendamo koru limuna. Sardine sitno isečemo. U šerpu na šporetu stavimo puter. Na rastopljenom puteru pržimo brašno mešajući varjačom. Produžimo da mešamo žicom za mućenje i u šerpu sipamo vino. Kutlačom vadimo sadržinu iz šerpe u kojoj se kuvao jezik i kroz cediljku je preručimo u šerpu sa brašnom i vinom. Zatim dodamo mešavinu začina, isečene sardine, izrendanu koru limuna i promešamo žicom.

Jezike oljuštimo i isečemo na parčad. Parčad jezika dodamo u šerpu. Promešamo. Jaje polupamo i odvojimo belance od žumanca. U sud sa žumancem dodamo 2 kutlače sosa iz šerpe i promešamo žicom za mućenje. Sklonimo šerpu sa šporeta. Parčad jezika serviramo u dublji tanjir. Razmekšano žumance dodamo u šerpu mešajući žicom za mućenje. Zatim parčad jezika prelijemo sosom od sardina. Nanesemo sitno isečen peršun.

Prijatno!