TORTELINI U SOSU OD MESA

Tortelini se kao i svaka pesma najbolje „osećaju“ u nekom sosu – ovde je konkretno reč o umaku od mlevenog junećeg mesa.

tortelini u sosu

Sastojci:

500 grama brašna
2 kašike kečapa
5 jaja
300 grama mlevenog junećeg mesa
1 glavica luka
peršun
300 grama lenti dimljene slanine
1 jaje
1 češanj luka
1 lovorov list
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Na tiganju sa zagrejanim uljem pržimo kockice slanine. Sadržaj stavimo u cediljku i iscedimo masnoću. Na zagrejanoj masnoći pržimo iseckani luk. Posolimo i pobiberimo.

Kada omekša, dodamo mleveno meso. Kada se isprži, sipamo 150 mililitara vode. Dodamo izgnječeni beli luk, preostele 2-3 lente slanine, lovorov list, iseckani peršun, kečap i 100 mililitara vode.

Isprženu slaninu stavimo u dublji sud i dodamo preostali seckani peršun, posolimo i pobiberimo. Polupamo 5 jaja i dodamo u sud sa brašnom. Posolimo i testo mesimo rukom na nabrašnjenoj površini. Delimo testo na četiri jednaka dela. Od prve loptice testa razvučemo koru i kalupom vadimo kružne oblike. Jednu stranu svih formi premažemo izmućenim jajetom i nanesemo fil od pržene slanine i peršuna.

Filovane forme uvijemo na pola, prekrivajući fil. Krajeve pritisnemo prstom formirajući torteline. Ponovimo postupak sa svim formama.

Kuvamo torteline u uzavreloj vodi kojoj smo dodali ulje. Torteline vadimo iz šerpe i dodamo u tiganj. Rešetkastom kašikom vadimo sadržaj tiganja i stavimo na činiju za serviranje. Činiju poprskamo uljem i ukrasimo grančicom bosiljka. Pospemo biberom.

Prijatno!