REVOLUCIJA U HIRURGIJI

U Evropi ima mali broj slučajeva kad se donira deo pluća, tj. plućnog režnja i da bi se obavila intervencija bilo je potrebno dobiti odobrenje Nacionalnog centra za transplantaciju.

Jedan otac iz Bergama donirao je deo pluća svom sinu od pet godina koji boluje od talasemije. Operacija je obavljena u bolnici „Đovani XXIII“ i otac i sin se nalaze na odeljenju intenzivne. Lekari su rezervisani u prognozi, ali se nadaju najboljem. Ovo je prvi put da se izvodi jedna ovako kompleksna operacija na plućima od živog donora.

deo pluća

Otac je već donirao sinu i koštanu srž no to je uzrokovalo reakciju kod malog pacijenta te su donirane ćelije napale okolne organe, pa je u ovom slučaju detetu bespovratno oštećeno plućno krilo.

„Radi se o ekstremno kompleksnoj intervenciji u centru koji ima vrlo veliko iskustvo kada se radi o pedijatrijskoj i plućnoj transplantaciji i koji još jednom pokazuje koliko je izvanredna italijanska klinička transplantacija“, podseća direktor Nacionalnog centra za transplantaciju Masimo Kardilo i dodaje da je potrebno još uvek biti vrlo oprezni iako se za sada sve odvija onako kako su lekari predvideli.

U Evropi imamo vrlo mali broj slučajeva ovakve vrste donacije plućnog režnja i da bi se obavila ova transplantacija po prvi put u Italiji bilo je potrebno dobiti odobrenje Nacionalnog centra za transplantaciju.

Kardilo dodaje da činjenica da se ovakva transplantacija obavila baš u bolnici koja je bila u prvim redovima u borbi protiv kovida u Bergamu ima i simboličan značaj – reč je o „transplantaciji udaha“ nakon veoma dugog perioda dramatične situacije u ovoj zoni.

„Nadam se da će očeva donacija sinu pomoći i drugim ljudima da se opredele za donaciju organa, i od preminulih i od živih donatora, jer u Italiji imamo mnogo pacijenata koji čekaju na transplantaciju da bi mogli da nastave sa normalnim životom“, izjavio je Kardilo.

Izvor: RTS