SKUP NA MENHETNU

Konferencija „U duhu Tesle“ trajaće od 9 sati ujutru do 21 sat, a program će voditi američki glumac srpskog porekla Džek Dimić i glumica Lana Ašanin.

U subotu 14. januara 2023. u hotelu Njujorker, u srcu Menhetna, Teslina naučna fondacija (TNF) iz Filadelfije, u saradnji sa TNF Srbija i Generalnim konzulatom Srbije u Njujorku, održaće 10. konferenciju pod nazivom „U duhu Tesle“.

u duhu tesle

Konferencija će trajati od 9 sati ujutru do 21 sat, a program će voditi američki glumac srpskog porekla Džek Dimić i glumica Lana Ašanin.

Iz kancelarije gradonačelnika Njujorka, stigla je potvrda da će gradonačelnik Erik Adams prisustvovati Tesla konferenciji od 19:30 do 20h  kada će se i obratiti učesnicima konferencije.

Nikola Lončar, osnivač i predsednik TNF je rekao: „Prošlo je 80 godina otkako je Nikola Tesla napustio ovozemaljski život, ali na zemlji je ostalo mnogo toga što nas svakoga dana podseća na njega i njegov doprinos civilizaciji. Tesla nastavlja da živi zahvaljujući njegovim patentima, ali i zahvaljujući brojnim naučnicima, piscima i umetnicima kojima je on inspiracija i uzor za njihov rad i stvaralaštvo.

Tesla je preminuo 7. januara 1943, a samo tri dana kasnije održana je Komemoracija povodom njegove smrti koju je prenosio Radio Njujork. Gradonačelnik Njujorka, Fiorelo La Gvardija, pročitao je dirljiv oproštajni govor. Ponosni smo što će nam se na desetoj Tesla konferenciji pridružiti gradonačelnik Njujorka Erik Adams.

Već jednu deceniju brojni poštovaoci Tesle se okupljaju na Međunarodnoj konferenciji u Njujorku posvećenoj našem geniju. Zato pravimo što prihvatljiviji i jednostavniji program kako bi bio razumljiv što većem broju posetilaca naše godišnje manifestacije, ali i svima koji će našu konferenciju da prate direktno, preko Interneta, na You Tube kanalu TeslaTalk.TV“.

Nekoliko učesnika konferencije u Njujork dolazi iz Srbije, a među njima su i dr Dragan Stanić, predsednik Matice Srpske iz Novog Sada;  Saša Jevtić direktor osnovne škole iz Kruševca koja je prva u Srbiji otvorila Tesla Klub za edukaciju mladih, kao i Sestre Gobović, poznate po izvođenju srpske etno muzike, ali i po numeri „Nikola Tesla“ koja će otvoriti konferenciju.

Predavači na Tesla konferenciju stižu iz Čikaga, San Dijega, Nevade, Bostona, Ohaja i iz Ugande (Afrika).

Među njima je i Prof. dr fizike Mirjana Popović Božić iz Bostona koja kaže:

„Privukla me je tema prvog dela konferencije koja je u formi pitanja: Kako uspostaviti najbolju moguću saradnju izmedju Tesla klubova u domovini i Tesla klubova u dijaspori i kako motivisati škole da uključe Tesla klubove u školski program. U mome izlaganju ‘Bajka o elektricitetu za Nikola Tesla klubove i za STEAM* obrazovanje’, predlažem odgovor zasnovan na Teslinom članku ‘Čudesni svet koji će biti stvoren pomoću elektriciteta’. Članak je objavljen davne 1915. Veoma me zanima izlaganje Dr Gordane Vunjak Novaković koje će biti u poslepodnevnim satima.“

Iz TNF ističu da su tokom prethodnih godina nagradili medaljama, ordenima, plaketama, bistama i Tesla reljefima veliki broj institucija i pojedinaca koji se bave proučavanjem Teslinog dela i promocijom Tesle.

Dobitnici nagrade „U duhu Tesle“ (Tesla Spirit Award) za 2022. godinu su Sten Vats (Stan Watts), vajar iz Amerike koji je uradio najbolju Tesla skulpturu u 21 veku; Erik Adams, gradonačelnik Njujorka za podršku i promociju Teslinog dela; menadžment hotela Njujorker za 10 godina uspešne saradnje sa TNF, dr Dragan Stanić, predsednik Matice Srpske i mnogi drugi zaslužni pojedinci.

Nagradu za životno delo dobiće Dr Mark J Sajfer, Teslin biograf, koji je doktorirao na temu „Teslini patenti i život“.

Piše: Marina Bulatović

Foto: Arhiva TNF