SAM SVOJ MAJSTOR

Nije nemoguća misija da postignete zdrav i prekrasan travnjak. Uz nešto vremena, malo znanja i nekoliko dodatnih trikova u rukavu, možete imati prekrasnu travnatu površinu na koju ćete biti ponosni.

Briga o vašem travnjaku je neophodna kako bi vaša bašta izgledala zeleno i bujno. Iako radovi na travnjaku nisu jednostavni, nisu ni toliko komplikovani kao što može da se čini. Uz naše savete za održavanje, vaš travnjak će izgledati impresivno svakog dana.

Travnjak

Pokosite (da raste) travnjak

Trava napreduje zahvaljujući procesu fotosinteze. Da se podsetimo časa iz biologije, fotosinteza pospešuje rast biljaka uz pomoć sunčeve svetlosti.

Kada redovno kosite travnjak radi održavanja, rutinski izlažete vlati trave pravoj količini sunčeve svetlosti, što pomaže da trava postane zdravija i zelenija.

Osim zdravijeg travnjaka, pokošena trava koja je ostala čestim košenjem reciklira malo azota nazad u tlo i daje vašoj travi dodatne hranljive materije.

Razmotrite sledeće da biste ispravno kosili travnjak:

  1. Pre nego što počnete, proverite jesu li sečice vaše motorne kosilice oštre. Tupe oštrice će pokidati vašu travu umesto da je pokose.
  2. Ignorišite iskušenje da travu isečete što bliže tlu. Kada travu kosite suviše blizu korenu, može oboleti i početi da vene.
  3. Češće košenje na višoj visini će vam dati zdraviju travu. Vaš trud će biti nagrađen bujnim, zdravim pejzažom.
  4. Godišnje doba i trenutno vreme određuju koliko često treba da kosite svoj travnjak.
  5. Kada je hladnije vreme, potrebno je manje kositi. Tokom toplijih dana, trebalo bi češće da podrezujete, jer će trava brže da raste.

Zapamtite: travi koja je nedeljama zanemarivana je teško povratiti oblik. Dosledno košenje olakšava redovno održavanje travnjaka.

Trava je zelenija tamo gde je zalivate

Maksimalno povećajte efikasnost i efektivnost navodnjavanja. Navodnjavajte svoj travnjak kao što to rade profesionalci.

Zalivajte u ranim jutarnjim satima. To omogućava da vlaga prođe u korenski sistem pre nego što sunčeva toplota ispari. Noćno zalivanje može dati vlažno, zasićeno tlo i nesrećno korenje.

Travnjak navodnjavajte otprilike dva puta nedeljno. Sve više od toga moglo bi prezasiti zemlju; sve manje može korenje da ostavi suvim.

Proverite da li vaša trava ima lokve i suve zone nakon što zalijete. Nisu svi dovoljno srećni da imaju ravan pejzaž. Važno je da vidite kuda vam voda teče. Ako vidite suve delove, fokusirajte se da više zalivate u tim područjima. Ako vidite lokve, pokušajte da odvojite deo te vlage.

Hrana i đubrivo

Gnojivo je jedan od ključnih faktora za održavanje zdravog i prekrasnog travnjaka. Naime, bez dovoljno hranljivih materija, trava će biti tanja, žuta i sklona bolestima.

Postoje različiti tipovi đubriva, svaki sa specifičnim sastavom hranljivih tvari. Gnojivo sa visokim sadržajem azota pomaže u rastu trave, dok gnojivo sa visokim sadržajem fosfora potpomaže razvoj korena.

Kada gnojite travnjak, važno je da to radite u odgovarajućem vremenu. Đubrivo se najbolje primenjuje u proleće ili jesen, kada trava ima više vremena da upije hranljive tvari.

Kontrola korova

Dosadni korov je više od smetnje i može naneti ozbiljnu štetu vašem travnjaku ako se ne kontroliše. Vaš travnjak je dom mnogim semenkama korova – samo još nisu proklijale.

Prečesta kultivacija tla može ispustiti ove nevidljive semenke korova u oplođeno tlo i rezultirati njihovim rastom.

  • Neka vam malč bude prijatelj. Korovima je potrebna svetlost da bi klijali i rasli, tako da pokrivanje delova zemljišta malčom sprečava seme korova da dobije tu sunčevu svetlost.
  • Smanjite razmak između biljaka u bašti. Korov će imati manje prostora za rast i više konkurencije za hranljive materije i sunčevu svetlost.
  • Kontrolišite širokolisni korov na svom travnjaku uz pomoć herbicida.

Održavajte travu bujnom negom travnjaka

Održavajte travu bujnom održavanjem travnjaka. Uz odgovarajuću negu i brigu, vaš travnjak će uvek izgledati fantastično.

Uz pravo gnojivo, pravilnu košnju i navodnjavanje, vaš travnjak će biti zdrav i savršen.

Kako ćete održati vaš predivni travnjak u najboljem redu? Pratite ove jednostavne savete za negu i održavajte redovnu rutinu kako biste izbegli dosadan požuteli travnjak ili travnjak pun korova!