POSLEDICE MANJKA

Ukoliko dođe do toga da vam fali vitamin B9, na telu se moraju javiti veoma jasni pokazatelji tog stanja.

Bez odgovarajuće ishrane, formiranje crvenih krvnih ćelija može da postane otežano, što rezultira neispravnom cirkulacijom kiseonika u telu, jer je za to zaslužan vitamin B9 (folna kiselina).

vitamin b9

Anemija prouzrokovana nedostatkom vitamina B9 može da poremeti nervni sistem, što može da dovede do niza problema.

Bleda koža mogla bi da bude jedan od njih, upozorava Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije (NHS). Osim bledog tena, na nedostatak vitamina B9 može da ukaže i gubitak težine.

Vitamin B9 je drugi naziv za folat, koji može da se nađe u lisnatom zelenom povrću, leblebijama i pasulju.

Nedostatak folata može da dovede do ekstremnog umora, nedostatka energije, bolova, crvenog jezika, čira u ustima, slabosti mišića i poremećaja vida.

Mogu da se jave i psihološki problemi, koji uključuju zbunjenost i depresiju, kao i problemi s pamćenjem, razumevanjem i rasuđivanjem.

NHS savetuje da posetite doktora ako prepoznate bilo koji od simptoma, a onda krvnim analizama proverite nivo folata u krvi.

Kada se dijagnostikuje nedostatak folata može lako da se leči suplementima. U nekim slučajevima poboljšanje ishrane može da pomogne da se nedostatak vitamina B9 spreči u budućnosti.

Mogu da postoje i drugi razlozi zašto dolazi do nedostatka folata koji nisu povezani sa ishranom. Jedan od primera je celijakija.

Izvor: Index.hr