TREND U PONAŠANJU

Terapeutkinja iz Kanade kaže da postoji pet ključnih navika roditelja i njihove dece zbog koji se ona osećaju emocionalno nestabilno.

Kanadska terapeutkinja Viktorija Prudi upozorila je da su deca sve lošija u školi i osećaju se emocionalno nestabilno zbog preterane upotrebe tehnologija i „lošeg“ roditeljstva.

emocionalno nestabilno

Ona je opisala ono što vidi kao zabrinjavajući trend u ponašanju dece.

„Tokom mojih deset godina rada kao dečjeg terapeuta, videla sam, ai dalje gledam pad u socijalnom, emocionalnom i akademskom funkcionisanju dece. Kao i nagli porast poteškoća u učenju i drugih dijagnoza“, upozorila je Prudi.

Ona je dodala da su danas deca u katastrofalnom emocionalnom stanju i mnoge stvari iz našeg modernog stila života dovode do toga.

„Uprkos najboljim namerama, nažalost, menjamo mozak naše dece u pogrešnom smeru“, primetila je terapeutkinja.

Kako bi apelovala na roditelje, navela je pet razloga zašto se to događa, a u pitanju su sledeće navike:

– deca dobiju sve što žele, kada žele i ne podnose kad im se kaže „ne“
– imaju veoma ograničenu društvenu interakciju
– roditelji stvaraju veštački svet zabave za decu u kom ne postoji dosada
– deca previše koriste tehnologije koje ih emocionalno isključuje
– roditelji ne postavljaju čvrste granice

Isto tako, naglasila je i kako roditelji mogu da promene život deteta „vežbajući“ njegov mozak kako bi moglo uspešno da funkcioniše na društvenom, emocionalnom i akademskom nivou, prenosi Index.rs.

To je prvenstveno postavljanje granica, vođenje računa o tome šta je dobro za dete, a ne ono što dete želi u određenom trenutku, ograničavanje korišćenja tehnologija i učenje dece njihovim obavezama, što će im biti određena podloga za budućnost.

Izvor: Index.hr