ATROFIJA MIŠIĆA I NJENA PREVENCIJA

Atrofija mišića može biti izazvana dugom nepokretljivošću organizma ili nekim drugim stanjima, a nove studije preporučuju spoj kurkumina i ribljeg ulja kao jedan od načina prevencije ove bolesti.

Nije tajna da je kurkuma jedan od najzdravijih začina na planeti, zahvaljujući kurkuminu kao njegovom glavnom aktivnom sastojku. S druge strane, riblje ulje često se vezuje za poboljšanje zdravlja srca. Ljudi ga često uzimaju kako bi smanjili nivo holesterola i sprečili srčane bolesti, ali takođe je poznato i po ne tako prijatnom ukusu.

atrofija mišića

Istraživači sa teksaškog Univerziteta A&M predlažu kombinovanje ove dve namirnice zarad poboljšanja zdravlja mišića.

U svojoj studiji nedavno objavljenoj u časopisu „Nutrition Research“ istraživački tim je primetio da zanimljiva kombinacija kurkumina i ribljeg ulja može biti od koristi onima koji nisu u mogućnosti da koriste svoje mišiće, poput pacijenata koji su ili imobilizovani ili su pod mirovanjem.

Ovo stanje vremenom može da dovede do atrofije mišića, gde se oslabljeni mišići smanjuju i gube svoju masu. Ovo nesumnjivo može da ima negativne efekte na kvalitet života čoveka, a atrofija mišića u velikoj meri smanjuje sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

Kurkumin i riblje ulje pojačavaju antistresne proteine

Naučnici su dugo identifikovali vezu između neaktivnosti mišića i atrofije mišića. Kada upotreba skeletnih mišića postane ograničena ili smanjena, to može dovesti do male mišićne mase, smanjenog područja preseka i prelaska mišićnih vlakana od sporog do brzog, a to sve ukazuje na oslabljenu proizvodnju snage ili sposobnost premeštanja težine.

To takođe izaziva smanjivanje tzv. proteina toplotnog udara, a to je porodica proteina koji pomažu u izgradnji mišića i zaštite od prekomernog stresa, pa dodatno pogoršava ove promene.

U studiji su miševi bili hranjeni ribljim uljem i dodacima kurkumina 10 dana pre nego što su bili podvrgnuti mehaničkom ubrizgavanju mišića teleta. Zatim su istraživači uzeli uzorke njihovih mišićnih vlakana nedelju dana nakon što su miševi bili ubrizgani kako bi procenili da li kombinacija pozitivno deluje na biomarkere na atrofiju mišića.

Nalazi su otkrili da je dodavanje kurkumina i ribljeg ulja rezultiralo manjim gubitkom mišićnih vlakana nakon ubrizgavanja telećeg mišića, kao i povećanom količinom proteina toplotnog udara u mišićima. Istraživači su takođe otkrili da su u tkivima smanjeni nivoi biomarkera odgovornih za oksidativni stres.

„Kombinacija ribljeg ulja i kurkumina sprečava atrofiju skeletnih mišića zbog pojačanja proteina toplotnog udara i anaboličke signalizacije u neopterećenom stanju“, zaključili su istraživači u svom izveštaju.

Prirodni pristupi kod atrofije mišića

Atrofija mišića može biti izazvana brojnim faktorima. To su hronične bolesti poput amiotrofične lateralne skleroze (ALS) ili artritisa, povrede ili stanja koja oštećuju nerve koji kontrolišu mišiće, starenje i lošu ishranu.

Da bi sprečili atrofiju mišića, lekari često preporučuju fizikalnu terapiju. To znači da pacijent radi određene pokrete kako bi se sprečila nepokretnost i povećala snaga mišića. Ostale mogućnosti lečenja uključuju nutricionističku terapiju, gde osoba prihvata plan ishrane potrebne da bi sebi obezbedio adekvatne proteine, kalorije i hranljive materije za razvoj mišića.

Kao sledeća mogućnost lečenja su specifične vežbe koje ciljaju određena područja, ali i alternativni biljni tretmani.