ŽRTVE ZABLUDE

Britanska bankarska grupa TSB pozvala je društvene mreže i aplikacije za upoznavanje da bolje zaštite svoje korisnike od lažnih profila zbog alarmantnog porasta ljubavnih prevara.

Analizirajući podatke od decembra 2020. do januara 2022. godine, TSB je utvrdila da se broj ljubavnih prevara skoro udvostručio u poređenju sa nivoom pre pandemije, sa rekordnim povećanjem gubitaka od 91 odsto – u proseku 6.100 funti po incidentu.

ljubavnih prevara

Istraživanje TSB-a je otkrilo da su prevareni „vezu“ u proseku plaćali dva meseca (62 dana), ali je zabeležena i najmanje jedna prevara koja je trajala 1.059 dana, dakle, skoro tri godine.

U 32 odsto slučajeva – skoro svaki treći slučaj – prevaranti su od žrtava dobijali novac više od dve nedelje pre nego što bi žrtve shvatile da su žrtve ljubavne prevare. Više od četvrtine (27 odsto) lažnih veza trajalo je više od mesec dana, dok je 11 odsto trajalo više od pola godine.

Prema rečima psihologa Sema Ovena, što ove „veze“ duže traju, žrtva više želi da to funkcioniše i teško joj je da kaže „ne“. Ključno je da se isključite čim počnete da primećujete znake da je osoba sa kojom razgovarate prevarant.”

U slučajevima u kojima je zabeleženo poreklo ljubavne prevare, inicijalni pristup prevaranta je napravljen preko društvenih mreža i aplikacija za upoznavanje, pri čemu se Facebook kao mesto „fatalnog susreta“ pojavljuje u više od trećine (35 odsto svih slučajeva prevare. Za njim slede Tinder (24 odsto), Plenty of Fish (21odsto), Match.com (9 odsto), Olderdating.com (3 odsto), Bumble (3 odsto) i Instagram (3 odsto).

Prema istraživanju, sve starosne grupe su podložne da postanu žrtve ljubavne prevare. TSB kaže da je refundirao žrtve od 18 do 77 godina. Prosečna starost žrtava koju je prijavila bankarska grupa je 47 godina.

Žene su žrtve u 66 odsto slučajeva prevara vezanih za ljubavne veze. Statistički, one gube u proseku 6.300 funti u poređenju sa 4.600 funti koliko je prosečan gubitak kada su muškarci žrtve ljubavne prevare, piše informacija.rs

TSB kaže da se samo 35 odsto sredstava izgubljenih u ljubavnim prevarama vraća žrtvama.

Izvor: Informer