UBICA KREATIVNOSTI?

Ovaj Gugl alat pružiće mogućnost korišćenja dodatnih upita kojim se uređuju vremenski intervali i izgrađuje struktura pesme.

Kompanija Gugl (Google) uveliko priprema alat koji kreira originalne numere na osnovu tekstualnih i zvučnih komandi.

gugl alat

Korisnici će moći da kucaju sve specifične upite vezane za žanrove stvarajući pesme na osnovu melodije koju pevuše ili jednostavno zvižde.

Softver će uskoro postati dostupan pod nazivom MusicLM, piše Benčmark.

Informacija o muzičkom botu procurila je iz istraživačkog rada Univerziteta Kornel objavljenog 26. januara. MusicLM opisan je kao „model za stvaranje originalne muzike na 24 kiloherca koja ostaje konzistentna tokom nekoliko minuta”.

Iz rada se može saznati da je alat veoma koristan u kreiranju muzičkih tema za video igre. Reč je o melodijama brzog ritma sa privlačnim rifom električne gitare. Ova muzika je upečatljiva, ostaje u sećanju, a numeru krase i neuobičajeni zvuci poput udaraca činele ili bubnjeva. Alat pruža mogućnost korišćenja dodatnih upita kojim se uređuju vremenski intervali i izgrađuje struktura pesme. Čitava kolekcija zvukova je na raspolaganju korisniku, a moguće je postaviti i dodatne upite.

Odgovori bota zasnovani su na izvorima iz umetničkih arhiva. Primeri numera generisanih veštačkom inteligencijom već su objavljeni na GitHab repozitorijumu kompanije Gugl. Reč je o skupu od 5.500 parova podataka u formi muzika-tekst pod nazivom MusicCaps.

Gugl je prethodno odložio lansiranje čet bota, a sada vidimo da je MusicLM adut kompanije u žestokoj borbi između velikih kompanijama na polju razvoja alata veštačke inteligencije.