REZULTATI OTKRIĆA

Dokazi o pripremi hrane govore o tome da su hominidi novootkrivene alate koristili oko 300.000 godina pre Oldovanskih alata.

Veliki čovekoliki majmuni ili hominidi koristili su pre gotovo tri miliona godina setove kamenih alata da bi obrađivali meso životinja, pokazuju rezultati otkrića naučnika iz Njujorka u mestu Niaianga u Keniji.

hominidi

Kako se navodi, proizvođači tih alata, koji su omogućili dobro zaokruženu ishranu, ostaju misterija.

Istraživači sa univerziteta u Njujorku su otkrili da su pre gotovo tri miliona godina hominidi koristili setove kamenih alata da bi obrađivali meso nilskih konja i biljke duž sadašnjih obala kenijskog jezera Viktorija, prenosi Sajens njuz.

Kako je rekao paleoantropolog sa Kvins koledža u Njujorku Tomas Plamer, dokazi o tim aktivnostima pripreme hrane govore o tome da novootkrivene alate hominidi koristili oko 300.000 godina pre upotrebe alata poznatih kao Oldovanski alati.

Do sada najstariji Oldovanski alati datirani su na pre otprilike 2,6 miliona godina na jednom mestu u Etiopiji koje je više od 1.200 kilometara severno od Niaianga.

Iskopavanja na drugom lokalitetu u Keniji, zvanom Lomekvi 3, otkrila su velike stene nepravilnog oblika koje datiraju pre oko 3,3 miliona godina, ali su kontroverzne tvrdnje da ti nalazi, koji uključuju neke oštre ivice, predstavljaju najstarije poznato kameno oruđe.

„Fosili antilopa pronađeni u Niaiangi pokazuju oštećenja jer su hominidi uklanjali meso oštrim kamenjem i drobili kosti velikim kamenjem da bi uklonili srž“, rekao je Palmer.

Prema njegovim rečima, ta otkrića su među 330 Oldovanskih artefakata i 1.776 životinjskih kostiju otkrivenih u Niaiangi od 2015. do 2017. godine.

Izvor: Tanjug