ISUS ŽIVI U NAMA

Poštovati Hrista u Svetoj tajni pričešća, a ne poštovati ga u liku drugog čoveka je svetogrđe, greh, licemerje…

Kroz Svetu Evharistiju svi postajemo jedno u Gospodu Isusu Hristu, jer na isti način Hristos dolazi da obitava u svima nama.

poštovati hrista

Crkveni oci naglašavaju jedinstvo čoveka pojedinca sa Bogom koje se ostvaruje kroz Evharistiju. Ono što posebno podvlače jeste horizontalna dimenzija pričešća – naše međusobno sjedinjavanje sa drugima u Hristu.

„Sama činjenica da svi delimo jedan hleb čini nas jednim telom“, kaže Sveti apostol Pavle.

To znači da kao što nam Hristos dolazi u Svetom pričešću, On nam dolazi i u liku našeg bližnjeg, našeg komšije, našeg prijatelja, našeg školskog druga: Hristos živi u svakoj osobi koju srećemo.

Način na koji postupamo prema drugim ljudima jeste način na koji se ponašamo prema Gospodu Isusu Hristu. Poštovati Hrista u Svetoj tajni pričešća, a ne poštovati ga u liku drugog čoveka je svetogrđe, greh, licemerje.

Kao što Sveti Jovan Zlatousti piše: „Želiš li da poštuješ telo Hristovo? Onda ga nemoj omalovažavati ili prezirati kad ga vidiš u ritama. Poklonivši mu se u crkvi u svilenoj odori, ne ostavljaj ga da umre na hladnoći napolju jer nema odeće. Jer to je isti onaj Isus koji kaže ‘ovo je telo moje’ i koji kaže ‘video si me gladnog i nisi me nahranio – ono što si odbio najmanjem od ovih mojih, odbio si meni!’“