PREKO DVESTA LJUDSKIH

Tridesetogodišnji pas Bobi iz Portugala uskoro će napuniti 31. godinu i zvanično je postao najstariji na svetu, navela je Ginisova knjiga rekorda.

Bobi, rasni alentejski pastirski pas (Rafeiro do Alentejo), ima 30 godina i 268 dana, a 11. maja će napuniti 31. godinu i zvanično je najstariji na planeti.

najstariji pas

Rođen je na porodičnoj farmi u selu Konkeiroš u okrugu Leiria 1992. i od tada živi sa istom porodicom.

Bobi je tako premašio skoro stotinu godina star rekord za najstarijeg psa, koji je prethodno držao australijski ovčar Blui, koji je doživeo 29 godina i pet meseci.

Njegova starost potvrđena je u portugalskoj bazi podataka za ljubimce, kojom upravlja Nacionalna unija veterinara.

Za dlaku izbegao smrt

Uprkos tome što Bobi slavi titulu najstarijeg, život mu nije bio oduvek ružičast.

Rođen je kao jedan od četiri štenca u objektu gde je porodica Kosta skladištila drva. Zbog velikog broj životinja na farmi, porodica je odlučila da se reši novih štenaca.

Bobi je, međutim, pobegao.

„Otac mi je bio lovac, pa smo uvek imali mnogo pasa. Nažalost, u to vreme su stariji ljudi smatrali normalnim da, ukoliko nisu mogli da drže više životinja, zakopaju mladunce u rupu da ne bi preživeli“, kaže Leonel Kosta, koji je tada imao osam godina.

Leonel i njegov brat su krili od porodice da je Bobi preživeo, ali su ih roditelji otkrili.

„Priznajem da su nas kaznili kad su saznali, ali je bilo vredno toga“, ističe Leonel.

Od tada je Bobi sa porodicom i jede hranu koju i oni jedu, ali bez začina.

Dobro podnosi starost

„Jeli su ono što i mi. Da bira između konzerve hrane za životinje i parčeta mesa, Bobi se ne dvoumi mnogo i uvek uzima našu hranu“, navodi Leonel i smatra da je ishrana doprinela tome da dočeka duboku starost.

Sve do 2018. godine, kada se srušio zbog problema sa disanjem, nikada nije imao nikakav zdravstveni problem. Srećom, pregurao je to.

„Redovno ga posećuje veterinar i svi pregledi pokazuju da se dobro drži za svoju starost“, kaže Leonel Kosta, dodajući da je vrlo moguće da je i to što je živio miran život u zdravoj sredini doprinelo njegovoj dugovečnosti.

Izvor: Buka