BITI OBAZRIV I PRIČEKATI

Zbog oblika i veličine, žvaku u obliku kuglica najbolje je izbegavati dok deca ne porastu.

Roditelji su upoznati sa opasnostima od gušenja koje pojedina hrana predstavlja za bebe i malu decu. Uopšteno, sve što je tvrdo, ljepljivo, gumeno ili oblikovano tako da može da se zaglavi u grlu smatra se opasnim. Ali koliko deca treba da su stara da mogu da počnu da žvaću žvaku?

deca žvaku

Američka pedijatrijska akademija preporučuje da pričekate dok dete ne navrši pet godina pre nego što mu date žvakaće gume. Ovo je obično uzrast kada deca mogu dobro da žvaću, razumeju koncept pljuvanja i znaju da ne smeju da progutaju žvakaću gumu.

„Prvo podsetite dete da to nije hrana ili slatkiš, već nešto što treba žvakati, a zatim ispljunuti“, savetuje dr Denis Skot za „JustAnswer“.

Zbog oblika i veličine žvakaće gume u obliku kuglica najbolje je izbegavati dok dete ne poraste.

„Detetu demonstrirajte kako da žvakaće i ispljune žvakaću gumu. Možda ćete na to morati da podsetite dete nekoliko puta jer je do sada svaku hranu žvakalo i gutalo, pa mu u početku žvakanje i izbacivanje neće biti prirodno“, ističe Skot i dodaje da roditelji objasne detetu da ispljune žvakaću gumu kada ona izgubi ukus.

Kliničke studije pokazale su da žvakanje žvakaće gume bez šećera 20 minuta nakon jela može da spreči karijes. Preterano žvakanje žvakaće gume po pravilu ne oštećuje zube, osim ako nisu pravilno poravnati.

Sa druge strane, žvakaća guma takođe može da prouzrokuje neke probleme, poput problema sa vilicom i probavnih komplikacija. Prema mišljenju stomatologa dr Garija Lia, preterano žvakanje može da prouzrokuje disfunkciju temporomandibularnog zgloba.

On je takođe dodao da ksilitol u žvakaćoj gumi bez šećera može da prouzrokuje gasove.

Šta ako deca progutaju žvaku?

Iako od toga mnogi roditelji strahuju, obično nema razloga za brigu.

„Gutanje žvake nije problematično osim ako se ne proguta velika količina u kratkom periodu, što bi moglo da dovede do začepljenja“, tvrdi dr Skot.

Iako neki tvrde da žvakaća guma može da ostane u probavnom traktu i do sedam godina, to nije istina. Ne ostaje u želucu, već se kreće kroz probavni trakt i uklanja putem stolice.

Koje žvakaće gume su najbolje za decu?

Prema stomatolozima, najbolja žvakaća guma za decu je ona koja je bez šećera i sadrži ksilitol. Imajte na umu da se deci verovatno neće svideti žvakaće gume sa jakim ukusom mente.

Izvor: Index.hr