RAZMATRANJE PONUDE

Inverterski agregat za struju je skuplji od tradicionalnih generatora koji isporučuju istu snagu, ali ima jasne prednosti.

Kada dođe do neplaniranog nestanka struje u vašem domu, možete se suočiti s dugom listom neugodnosti i troškova, uključujući pokvarenu hranu, smrznute cevi, poplavljene podrume i buđave zidove. Zaista, jedno veće zamračenje moglo bi da bude dovoljno da vas navede da kupite generator (agregat za struju).

agregat za struju

Generator je prva linija odbrane od ovih problema, ali izbor može biti zastrašujuć. Modeli se kreću od malih rekreativnih jedinica čija cena kreće od nekoliko stotina evra i mogu da napajaju jedan uređaj do modela za napajanje cele kuće – koji mogu koštati više stotina evra.

Kako onda da izaberete odgovarajući agregat za struju? Nastavite da čitate.

Faktori koje treba razmotriti

Da biste odredili veličinu generatora koji vam je potreban, razmotrite uređaje koje bi trebalo da napaja i izračunajte njihovu snagu. Ako razmišljate o prenosnom agregatu za struju, nemojte da trošite više novca na onaj koji proizvodi više energije nego što vam je potrebno za te uređaje.

U zavisnosti od veličine generatora koji vam je potreban, možda ćete imati izbor između tradicionalnog prenosnog generatora i inverter generatora, koji elektronski gasi motor kako bi efikasnije snabdeo struju. Inverterski agregati za struju su skuplji od tradicionalnih generatora koji isporučuju istu snagu, ali imaju jasne prednosti.

Ako ste unapred spremni da platite više za tišu i štedljiviju jedinicu, i usput da uštedite na duže staze ako je često koristite, onda pogledajte invertere.

Reč o snazi agregata za struju

Jedan od načina da odgovorite na pitanje koja veličina generatora vam je potrebna je da saberete snagu svega što želite da napajate tokom nestanka. To će vam dati grubu procenu.

Ali pre nego što spržite kalkulator, imajte na umu da neki uređaji – na primer, klima uređaji, sušare za veš i frižideri – troše mnogo više snage u trenutku kada rade. Ovi prenaponski vati mogu poništiti vaše proračune ako ih ne uzmete u obzir.

Šta generator može da napaja?

Drugi način da razmislite o izboru generatora prave veličine za vaš dom je da razmislite koliko često će vam biti potreban – i koliko dugo. To je, naravno, u određenoj meri nepredvidivo, ali razmislite o tome šta će vam trebati za napajanje i pogledajte koji od tri scenarija nestanka struje u nastavku odgovara vašoj situaciji.

1. Doživljavate česte nestanke struje

Što je još gore, prekidi se ponekad produžuju. Ovo važi i ako živite u području sklonom teškim vremenskim prilikama, kao što su mećave.

Vrste generatora koje treba razmotriti:

  • Kućni stacionarni agregat za struju
  • Veliki inverter
  • Veliki prenosivi

Ove tri vrste imaju dovoljno snage da napajaju celo vaše domaćinstvo, a mogu se povezati direktno na panel prekidača vašeg doma, omogućavajući vam da kontrolišete i pokrećete uređaje koji su ožičeni, kao što su centralno grejanje i klimatizacija, pumpe za bunare, pumpe za vodu, električne peći i bojleri.

Ako imate bilo šta od navedenih uređaja i neophodno je da rade u slučaju nestanka struje, proverite da li imate prekidač za prenos (sprečava prenos struje u pogrešnom smeru, na primer, iz kućnog generatora u električnu mrežu) instaliran na kutiji za prekidače.

2. Imate povremene prekide

Ponekad se održavaju, ali ne obično, i ne želite da trošite hiljade na kućni generator.

Vrste generatora koje treba razmotriti:

  • Veliki inverter
  • Veliki prenosivi

Osim ako nemate brojne nestanke struje godišnje, možda nećete biti voljni da platite više stotina evra koliko može da košta kupovina stacionarne jedinice i njeno instaliranje. Naprotiv, možete da uštedite prilično novca ako vam ne smeta da izvučete svoj veliki inverter ili prenosni generator iz garaže ili šupe i priključite ga za vreme nestanka. I dalje će vam biti neophodan instaliran transfer prekidač.

3. Retko gubite struju

Čak i tako, želite generator za malo mira.

Vrste generatora koje treba razmotriti:

  • Inverter srednje veličine
  • Mali rekreativni inverter

Inverterski generatori srednje veličine imaju dovoljno snage za pokretanje frižidera ili grejača. Mali modeli za rekreaciju dovoljno su kompaktni da se ubace u zadnji deo pikapa i napajaju TV i rešo za kuvanje. Osim što su mali, lako prenosivi i idealni za kampovanje i vikendice, ujedno su bešumni agregati za struju, što ih čini odličnim u bilo kojoj situaciji.

Da li ste spremni da napravite sledeći korak u zaštiti svog doma od nestanka struje? Bilo da imate česte nestanke ili samo želite mir, postoji generator za vas. Zato nemojte da čekate, već danas počnite da istražujete ​​svoje mogućnosti!