UREDITI NAJVAŽNIJI DEO DOMA

Prvo je važno da klasiramo naš dnevni boravak kao veliki ili mali. Od toga nam pre svega zavisi odabir nameštaja, ali i boja koje će da prevladavaju u njemu.

Približava nam se proleće i lepo vreme, a po pravilu to je period kada renoviramo ili uređujemo naše domove. Ukoliko i vi imate u planu renoviranje ili uređivanje doma od nule, ovaj tekst je za vas. Govorićemo upravo o tome kako da uredite vaš dom i njegov najvažniji deo, a to je dnevni boravak.

dnevni boravak

Napravite plan i odaberite centralnu tačku dnevnog prostora

Improvizacija u opremanju dnevnog prostora je dobra stvar kada se radi o detaljima i finesama. Međutim, improvizovati od početka, i opremati “usput”, nikako nije dobra ideja. Zato je za početak najvažnije da dobro osmotrimo prostoriju dnevnog boravka i njene dimenzije.

Prvo je važno da klasiramo naš dnevni boravak kao veliki ili mali. Od toga nam pre svega zavisi odabir nameštaja ali i boja koje će da prevladavaju u njemu.

Zatim, da li je naš boravak kvadratnog, pravilnog oblika ili je pravougaonog ili nekog nesimetričnog oblika. U načelu, lakše je raditi sa dnevnim boravkom koji je u osnovi kvadratnog oblika. Kada je reč o dnevnim boravcima pravougaonog ili nesimetričnog oblika u osnovi, cilj našeg opremanja je da prostor učinimo simetričnijim. To postižemo, odabirom nameštaja i njegovim pravilnim pozicioniranjem.

Kada smo odredili ove osnovne odlike našeg dnevnog boravka i utvrdili, koji je naš osnovni cilj opremanja, da li vizuelno proširenje ili sužavanje prostora, da li ujednačavanje, prelazimo na sledeći korak. To je odabir centralne tačke nešeg dnevnog boravka.

Ovo je vrlo važan korak koji će da nam umnogome olakša kasnije posao. Kada na pravilan način pozicioniramo centralnu tačku boravka, posle ćemo u odnosu na nju lakše da poziciorinamo nameštaj. Povezivanjem centralne tačke sa ostatkom prostorije dobija se na smislenosti dnevnog boravka.

Ta centralna tačka bi mogla da predstavlja neku sliku ili fotografiju ili možda televizor na zidu. Danas se u modernim stanovim, pretežno postavljaju apstraktne slike. Postavljajte je na centralnom delu najvećeg slobodnog zida. Taj zid bi trebalo da bude okrečen svetliijim i neupadljivim bojama, kako tamne boje ne bi “pojele” vašu centralnu tačku. 

Veličina vaše slike, fotografije ili TV-a zavisiće od veličine prostora. Velika centralna tačka u malom prostoru može da prevlada prostorom. Dok mala centralna tačka u velikom prostoru neće vršiti svoju funkciju. 

Dakle, dobro promislite o veličini i poziciji centralne tačke.

Odredite boje koje biste da prevladavaju u vašem dnevnom boravku

Tamni tonovi zatvaraju i smanjuju prostoriju, svetli je otvaraju i proširuju. Dakle, u manjim prostorima nikako ne bri trebalo da birate tamnije boje. 

Odabir boja se odnosi na odabir boja na zidovima i boja nameštaja. S obzirom na to da boje zidova češće i lakše menjamo od nameštaja, izbor boja nameštaja je veći posao. 

Ukoliko težite modernom, minimalističkom stilu, onda su bele boje zidova za vas. Ovakav stil vam ujedno dopušta da odabirom jarke boje na jednom zidu ili nameštaja jakih tamnih boja pravite kontraste.

Ukoliko volite da boravak odaje tradicionalniji i topliji utisak, onda se okrećite blagim, bež, oker, žutim tonovima. Ovo važi i za zidove, ali i za nameštaj.

Ukoliko ste skloni da boravak uređujete tematski, ili imate malu decu, pa biste da zaštitite zidove možete razmisliti o tapetama.

Odabir nameštaja, najzanimljiviji deo uređivanja

Odabir i kupovina nameštaja je definitivno nešto što zahteva najviše vremena i posla. Međutim, ovo je ujedno i najzanimljiviji deo.

Prilikom odabira nameštaja za dnevni boravak, krenite od velikih komada. Recimo, delove za sedenje, kao što su sofe, dvosedi, trosedi, fotelje birajte prvo. Upravo ovi komadi nameštaji zauzimaju najviše prostora, a ujedno se pozicioniraju prema centralnoj tački. 

Najveći komad nameštaja okrenite ka centralnoj tački. Recimo, ako je to trosed okrenite ga da gleda pravo ka televizoru. Ako je centralna tačka slika ili fotografija, trosed postavite tako da leđima okrenuti sedite prema slici ili fotografiji.

Nakon toga, bočno od troseda, dolaze manji delovi za sedenje. U zavisnosti od prostora možete postaviti po dva komada sa strane tako da prostor za sedenje forimira “U” oblik, ili jedan komad nameštaja, pa će taj prostor da zauzima oblik slova “L”.

Ukoliko planirate da u dnevnom boravku imate police za knjige ili druge police, onda nemojte preterivati sa komadima za sedenje, jer ćete tako znatno smanjiti prostor.

Centralni deo prostora za sedenje upotpunite stočićem. Sada su vrlo popularni klub stočići jer ne zauzimaju puno prostora, a vrlo su efektni i funkcionalni.

Trpezarija – jednako važan deo dnevnog boravka

Trpezarijski prostor kao deo dnevnog boravka zaslužuje posebnu pažnju. Ovaj deo boravka je podjednako na udaru pogleda, kao i centralni deo dnevnog boravka, s obzirom da se često nadovezuje na njega, pa je i njegova estetika vrlo važna. 

Najupečatljiviji su svakako trpezarijske stolice i stolovi. Posmatrano u odnosu na centralni deo dnevnog boravka, ovaj deo ima u određenoj meri samostalnost. To znači da trpezarijski deo možemo da uređujemo u nešto drugačijim tonovima i ujedno njime razbijemo eventualnu monotoniju. Ono što ne bi trebalo da radimo je da mešamo stilove. Ukoliko smo se, recimo, opredelili za moderan, minimalistički stil u centralnom delu, njega bi trebalo da se držimo i u trpezariji.

Preporučujemo vam da pogledate trpezarijske stolice i stolove koje izrađuje firma Linea Milanović. Videćete različite stilove ovih komada nameštaja dizajniranih na efektan i moderan način, tako da se odlično uklapaju u savremene tokove uređivanja domova.

Znamo da je uređivanje i opremanje dnevnog boravka veliki posao, pa se nadamo da smo vam našim savetima i preporukama barem malo olakšali posao. U svakom slučaju, želimo vam puo sreće i uspeha u nastavku opremanja vašeg doma.