STVORITI RAJ ZA MALIŠANE

Čak i da imate malo dvorište, možete od njega napraviti pravi raj za vaše mališane. Evo nekoliko jednostavnih načina za uređenje.

Bliži nam se letnja sezona, što znači da će naša dečica više vremena provoditi van kuće. Iako je odlazak na igralište, park ili neku otvorenu igraonicu uvek dobra opcija, nekada jednostavno želimo da nam se naši mališani igraju baš ispred kuće, naročito ako imamo dvorište.

dvorište

Ali kako da uredimo dvorište za našu decu? Zapravo, i nije toliko teško. Čak i da imate malo dvorište, možete od njega napraviti pravi raj za vaše mališane da će i njihovi drugari jedva čekati da vam dođu u goste.

Evo par jednostavnih načina da uredite dvorište za vašu decu:

Puno prostora (za trčanje)

Čak i da imate najveću baštu na svetu, deca neće hteti da provode vreme u njoj ako nemaju prostora da se kreću. Jasno nam je zgodno ostaviti stvari u bašti i posle ih skloniti negde, ali ovo uopšte neće biti atraktivno deci. Dovoljno je da sklonite sve mobilne predmete u stranu i već ste napravili veliki posao.

Kosilice, saksije, kutije, baštenski pribor, alat, sve ovo su zamke za vaše mališane koji samo žele što veći deo dvorišta za trčanje. Takođe, nije poželjno ugrađivati reflektore i niske lanterne, ma koliko one lepo izgledale, jer će se deca zaigrati i uništiti ih.

Što više prostora ostavite, to bolje, ali ne morate da žrtvujete celo dvorište zbog vaših najmilijih. Cveće i vrt su sasvim sigurni, dokle god imaju neku malu (simboličnu) ogradicu, čisto da deca znaju da mesto nije poželjno za trčanje. Isto ovako, možete čak i da odvojite deo bašte koji će biti namenje za igranje, ali pazite, ako deca primete da ima neiskorišćenog prostora, sami će ga iskoristiti.

Prostor za igranje

Ako vam je ideja prostora za igranje privlačna, imamo rešenje za vas. Kao što smo već napomenuli, ako deca primete da je prostor koji ste za njih odvojili manji ili jednak prostoru za vrt ili zanemariće ceo svoj prostor.

kucica za decu

Rešenje je da učinite prostor za igranje privlačnim za decu. Najjednostavniji način je da kupite nekoliko baštenskih igračaka i postavite ih u prostor za igranje. Ne samo da ćete na ovaj način usrećiti svoje mališane nego će se oni od sada isključivo igrati u prostoru za igranje. Zapravo, verovatno vas neće ni pustiti da mu se približite (bez neke tajne lozinke).

Kućice za decu, tobogan, ljuljaška ili nekakav sličan proizvod su i više nego dovoljni da se deca osećaju prijatnije u prostoru predviđenom za igranje. Šarena ogradica oko prostora takođe čini čuda.

Bazen

Kad dani postanu najtopliji, jedina bolja stvar od sladoleda je bazen. Odlazak na bazen ili plažu je dobra opcija ali nekada nemamo ni vremena, ni para a ni volje da napustimo kuću. Srećom, možemo vrlo lako da imamo bazen u dvorištu.

I ne brinite, ne morate da kopate rupu u bašti i pravite pravi bazen. Deca će biti sasvim zadovoljna običnim bazenčićem na naduvavanje. U prodavnicama možete naći ovakve bazene svih veličina i vrsta i sigurno postoji jedan baš za vaše potrebe.

Kao što smo već napomenuli, bitno je da ima što više prostora ali sasvim je u redu da bazen bude veličine sve vaše dece puta  2.  Naravno, sasvim je prihvatljivo, čak i poželjno, da se i vi priključite ovoj zabavi, a u tom slučaju će vam trebati malo veći bazen.

Kućni ljubimac

100% siguran način da deca više vremena provedu više vremena u bašti je kućni ljubimac. Sva deca vole životinje a životinje vole da su napolju, naročito kad znaju da imaju svoju baštu i teritoriju.

  • Psi su uvek popularan izbor. Deca obožavaju pse, bez obzira na rasu ili klasu, i rado će se igrati s njima, a i većina pasa neće imati ništa protiv. Međutim, od svih kućnih ljubimaca, psima je potrebna najveća briga. Potrebno je hraniti ih, šetati ih, dati im toplo prenoćište i naravno, čistiti za njima. Dečica vam mogu čak pomoći sa nekim od ovih aktivnosti (verovatno ne sa ovom poslednjom). A da ne spominjemo koliko će vam pas biti zahvalan.
  • Mačke su takođe dobar izbor. Umiljate su, zahtevaju vrlo malo brige i uglavnom, same čiste za sobom. Problem je što mačke umeju da odlutaju i da nisu uvek raspoložene za igru. Deca će i dalje vrlo rado provoditi vreme s mačkama u dvorištu iako neće biti zabavno kao sa psom.
  • Zečevi, Kornjače, Ptice više služe kao živi ukrasi nego kućni ljubimci. Moraćete da čistite za njima, da ih hranite i oni vam neće toliko biti zahvalni. Deca će ih svejedno voleti, čak i da im ne pokazuju toliko ljubavi i rado će provoditi vreme u dvorištu s njima.

Kao što možete da vidite, nije uopšte teško napraviti pravo igralište za vaše najmilije. Uz malo kreativnosti, novca i truda, vaša deca će prosto uživati u svom dvorištu a vi će te uživati gledajući u njih.