ISTRAŽUJEMO

Kroz tekst ćete saznati koje sve to usluge agencije za selidbe nude i šta to karakteriše dobru i pouzdanu agenciju za selidbu.

Selidba je velika promena, i kao takva sa sobom donosi lepa osećanja, promene u životu, ali nažalost i stres. Bilo da je reč o selidbi privatnog prostora ili poslovnog, reč je o promeni koju ne možemo sami da izvedemo. Ovo je dodatni razlog za stres, jer potrebno je pronaći pomoć u koju se možemo pouzdati.

selidbe

I zaista razumemo vaše razloge za brigu, jer selidba znači poveriti nekome svoje stvari, koje nose veliku novčanu i sentimentalnu vrednost, obaviti sve u željenim rokovima, a da pritom sve protekne bez problema. Zato ćemo danas govoriti upravo o agencijama za selidbu. Kroz tekst ćete saznati koje sve to usluge agencije za selidbe nude i šta to karakteriše dobru i pouzdanu agenciju za selidbu. Shvatićete na kraju, da uz dobru agenciju selidba nije razlog za stres.

Koje sve usluge agencije vrše?

Agencije za selidbe vrše usluge koje se mogu grupisati u dve kategorije: osnovne usluge i specijalne usluge.

U okviru osnovih usluga spadaju one usluge koje agencije za selidbe tradicionalno vrše, a to su utovar/istovar i prevoz od mesta iseljenja do mesta useljenja. U okviru osnovnih usluga, postoji podela na selidbe poslovnih i selidbe stambenih prostora, pa ne vrše sve agencije baš sve vrste selidbi, odnosno ne mogu da odgovore svim zahtevima. Ali o tome detaljnije u nastavku teksta.

Kada je reč o specijalnim uslugama, to su one usluge koje tradicionalno ne spadaju u usluge selidbi, ali su zbog svoje prirode usko povezane sa selidbama. Kako bi klijentima olakšali proces selidbe neke agencije su proširile svoj asortiman usluga i na ove. U specijalne usluge spadaće još i selidbe one vrste predmeta za koju je potrebna posebna stručnost osoblja kao i tehnička opremljenost, koja izlazi iz okvira standarne ponude.

Koje su to konkretno osnovne, a koje dodatne usluge, saznajte u nastavku teksta.

Osnovne usluge – selidbe privatnog i poslovnog prostora

Već smo nagovestili da se osnovne usluge dele na selidbe privatnih i poslovnih prostora, ali sada ćemo detaljnije da vidimo šta se pod tim podrazumeva i koje su specifiučnosti ovih selidbi.

U okviru selidbi privatnog, odnosno stambenog prostora, postoje usluge selidbe:

  • stanova;
  • kuća;
  • vikendica.

Iako srodne i slične, svaka od ovih vrsta selidbi ima neke svoje specifičnosti. Selidba vikendica može da bude najspecifičnija zbog činjenice da se one često nalaze na periferiji grada, i na terenima koji nisu tako pristupačni. Zato selidba vikendica zahteva obučene ljude i vozila koja mogu pristupiti raztličitim terenima. Važna stavka je i da unutrašnjost vozila bude dobro opremljena zaštitnom opremom u ovom slučaju, kako se stvari ne bi oštetile.

Selidbe poslovnog prostora su pravi test za agenciju i njeno ljudstvo. S obzrom da je reč o zahtevnom vidu selidbi, ne obavljaju ih baš sve agencije, ili vrše selidbu samo manjih firmi. U okviru same usluge selidbi poslovnog prostora razlikujemo selidbe:

  • firmi;
  • lokala;
  • magacina.

Uopšte, selidbe poslovnih prostora su znatno zahtevnije od selidbi stambenih prostora, pa ih stoga i obavlja mali broj agencija. U ovom slučaju,  efikasnost i brzina su od većeg značaja nego u slučaju stambenih prostora, jer se zbog eventualnih odlaganja javljaju veliki troškovi za firmu. Pritom, reč je uglavnom o velikim prostorima, koji zahtevaju dobru organizaciju, veliki broj ljudi kao i dovoljan broj velikih vozila.

Specijalne usluge

Na red su došle i specijalne usluge, njihove specifičnosti i vrste. Da nagalasimo na početku, da specijalne ili dodatne usluge selidbi ne vrše sve agencije, i da su upravo one te koje razdvaju vrhunsku agenciju od dobre.

Selidbe klavira je jedna od najzahtevnijih usluga prevoza. Zbog specifučnosti klavira, selidba zahteva visok profesionalizam, posebno opremljena vozila i iskustvo u ovoj vrsti prevoza. Zbog osetljivosti klavira, velikog broja delova, kao i velike vrednosti klavir se ne može transportovati u regularnim kombijima. To se mora obavljati u kombiju čija je unutrašnjost tapacirana i koji je opremljen tako da se klavir može fiksirati.

Slično selidbi klavira, u specijalne usluge ubrajaju se i selidbe slika i antikviteta. Takođe je reč o osetljivim predmetima i najčešće vrlo vrednim. Osetljivost slika ili antikviteta je posebna pa se tako zahteva i poseban vid osiguravanja i pakovanja, ali rukovanja kako ne bi došlo do oštećenja.

Međunarodne selidbe su takođe vrlo zahtevne selidbe, ali kako podaci pokazuju, sve traženija vrsta usluge. Da bi agencija mogla da obavlja međunarodnu seldibu, mora pre svega da bude opremljena raznovrsnim kamionima i kombijima, koji mogu da odgovore različitim zahtevima. Posebno je važno i da agencija ima zadovoljavajući broj radnika, s obzirom da je jednostavnije da angažujemo agencijske ljude koji će obaviti utovar i istovar u inostranstvu, nego da zasebno angažujemo ljude za istovar u mestu inostranstva. Takođe, vrlo je zahvalno kada agencija nudi opciju da umesto vas obavi sve obaveze oko dokumentacije prilikom transporta u inostranstvo, jer vas ovo lišava nepotrebnog stresa.

Iako bi se moglo reći da ne spada u usluge selidbi u pravom smislu te reči, određene agencije nude uslugu demontaže i montaže nameštaja. Ovu vrstu poslova obavljaju posebno obučeni radnici. Najčešće se demontiraju, a kasnije i montiraju po potrebi: kuhinjski elementi, regali, ormari, plakari, francuski kreveti, police, stolovi. Samom demontažom i rasklapanjem na delove, a kasnije zaštitom, nameštaj se štiti od oštećenja tokom transporta. 

Nekada se dešava da prostor mora da bude ranije iseljen nego što je prostor gde se selimo spreman za useljenje. U takvoj situaciji, javlja se veliki problem gde sa stvarima!? Međutim, pouzdane agencije za selidbe, skladištenje stvari nude kao uslugu koja će vas rešiti ovih briga. Vaše stvari, bilo iz poslovnog ili privatnog prostora, bile bi smeštene na bezbednom mestu, u agencijskom magacinu, dok vaš prostor za useljenje ne bude spreman. 

Kako odabrati pouzdanu agenciju za selidbu?

Dolazimo do najznačajnijeg pitanja, a to je kako da odaberemo i znamo uopšte koja je to agencija za selidbe kvalitetna i pouzdana. Ponuda na tržištu jeste zaista velika, i ponekad se možemo izgubiti u moru raznih ponuda. Ali ne mora da bude tako, sledite savete i upute iz nastavka teksta i nepogrešivo ćete odabrati kvalitetnu agenciju za selidbe.

Asortiman usluga koje agencija nudi, potvrda kvaliteta

Prva stvar koju je potrebno da proverimo, kada procenjujemo neku agenciju, jeste koje sve usluge nudi. Pravilo je jasno – što širi dijapazon usluga agencija pruža reč je o profesionalnijoj agenciji.

Bez obzira na to što nemamo potrebu da selimo, recimo, klavir ili posebno osetljive i raritetne stvari, umetničke komade i slično – dobro je da pronađemo agenciju koja nudi ove usluge. Na taj način sigurni smo da je agencija opremljena dobrim vozilima i da je njeno osoblje stručno i osposobljeno.

Dakle, prvi korak u potrazi za agencijom, biće odlazak na sajt agencije i provera sekcije – usluge!

Transparentnost troškova je važna stavka

Druga bitna stavka agencijskih usluga jesu cene usluga, i još važnije transparentnost cena. Istina, fiksni cenovnik ne može da postoji, jer će na cenu uticati dosta faktora, udaljenost, koji tip objekta se seli, koliko stvari se seli, ali i još dosta toga.

Agencija bi, međutim, morala da nakon što čuje naše zahteve napravi svoju procenu troškova. Ovako ćemo unapred znati cenu i neće biti dodatnih ili skrivenih troškova. Sve agencije koje drže do svog renomea, drže se ovog pravila, pa tako imaju politiku poslovanja koja nudi besplatnu procenu troškova selidbe.

Koliko brzo može da odgovori našim zahtevima

Iako, uglavnom dugo planirane, dešava se da selidba ponekad mora da se ubrza, pa čak i da bude hitna toliko da se zahteva njeno rešavanje u par dana. Ovo je veliki test za nas, ali i za agenciju.

Kao jedna od agencija koja može da odgovori ovim zahtevima, izdvaja se agencija za selidbe Voždovac. Ovo je agencija koja radi 24h, sedam dana u nedelji, i vrši selidbu svih objekata kako privatnih, tako i poslovnih. Kada je reč o posebno hitnim slučajevima, ova agencija ima posebnu stavku u uslugama – hitne selidbe, pa će selidba biti obavljena brzo i u zadatim rokovima.

Dodatna pomoć agencije je dobrodošla

Pripreme oko selidbe su znatno veći, i posao koji oduzima više vremena od same selidbe. Kako često nemamo vremena da to obavimo sami, dobro je pronaći agenciju koja nudi i te usluge. U tom slučaju, agencija preuzima na sebe celokupnu selidbu, od pakovanja i obezbeđivanja predmeta, pa sve do prevoza.

Ukoliko ste slobodni sa vremenom, a želite da uštedite nešto novca, pakovanje uvek možete da odradite i sami. Potreban materijal za pakovanje u vidu kutija, streč folija i traka možete nabaviti upravo u agencijama za selidbe.

Za kraj, da rezimiramo, pouzdanu agenciju za selidbe krasi:

  • širok asortiman usluga;
  • transparentnost i predvidivost troškova;
  • mogićnost da odgovori hitnim zahtevima;
  • mogućnost da na sebe preuzme celokupnu selibu, čak i pakovanje.

Nadamo se da vam je naš tekst bio od pomoći i da vam je razrešio mnoge dileme u vezi selidbe. Videli ste, da iako veliki posao, velika promena na životnom i poslovnom planu, selidba ne mora da bude praćena stresom. Potrebno je samo pronaći dobri i pouzdanu agenciju, i vaša selidba će proteći u znaku pozitivnog raspoloženja. Mi vam želimo srećnu selidbu i puno uspeha u novom životnom poglavlju!