KRMENADLE „ALEKSANDAR MAKEDONSKI“

Aleksandar Makedonski bio je veliki kralj i osvajač, ali i inspiracija pojedinim kuvarima da krmenadle nazovu njegovim imenom. Osvajanje je i ovde ključna tema, ali osvajanje stomaka.

krmenadle aleksandar

Sastojci:

6 svinjskih krmenadli
2 plava patlidžana
300 grama svežih šampinjona
1 kašika brašna
200 grama kačkavalja
200 mililitara kisele pavlake
1 kašika senfa
1 veza peršunovog lista
200 mililitara belog vina
1 kašika origana
1 češanj belog luka
2 kašike mešavine začina
2 kocke za supu
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Šampinjone isečemo na parčad. Neoljuštene plave patlidžane isečemo na krugove i posolimo. Krmenadle posolimo i pržimo u tiganju na zagrejanom ulju.

U šerpu sa oko 500 mililitara provrele vode stavimo kocke za supu. Propržene krmenadle stavimo na činiju. U drugom tiganju na zagrejanom ulju pržimo krugove patlidžana. Isečemo beli luk i pržimo na preostaloj masnoći u prvom tiganju. Dodamo isečene šampinjone.

Kada se šampinjoni isprže, u tiganj dodamo brašno i promešamo. U šerpu sa supom dodamo pavlaku i promešamo žicom za mućenje. Zatim supu sa pavlakom sipamo u tiganj sa šampinjonima.

Ispečene krugove patlidžana stavimo na činiju. U tiganj sa šampinjonima dodamo senf, mešavinu začina, origano i isečen peršun. Kačkavalj isečemo na tanju parčad.

U vatrostalnu posudu poređamo krugove patlidžana. Na patlidžan poređamo krmenadle, a zatim u posudu dodamo sadržinu iz tiganja. Posolimo, pobiberimo, sipamo vino i poređamo parčad kačkavalja.

Pečemo 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Tanjir za serviranje ukrasimo sa dva lista zelene salate, pa zatim serviramo krmenadle i povrće iz posude. Dekorišemo polovinama čeri paradajza i grančicom peršuna.

Prijatno!