PROVERA U DVA KORAKA

Kako znati da li je čisto maslinovo ulje zaista čisto i kvalitetno? Dve su stvari u ovom karakteristične i važno je znati ih…

Ako ste često u nedoumici koje maslinovo ulje kupiti i kako znati da li je ono kvalitetno i čisto, pomoću jednostavnog trika lako ćete to prepoznati.

maslinovo ulje

Iako većini sve flaše maslinovog ulja izgledaju isto i poverovaćete onome što piše na etiketi, stručnjakinja za integrativnu ishranu dr Kortni Svon kaže da kupovne marke tog ulja nisu ni blizu istog kvaliteta, kao i da čak 75 do 80 odsto proizvoda na policama radnji nema veze s onim što na njima piše.

„Čak i ako na flaši ulja piše da je 100 odsto ulje masline, to ne mora nužno biti tako, jer proizvođači i trgovci zbog uštede često u maslinovo dodaju sojino ulje, ulje kanole i suncokretovo ulje“, kaže stručnjakinja.

Kako znati da li je čisto maslinovo ulje zaista čisto?

„Dve su stvari karakteristične. Kada ga izlijete, treba da bude baš tamnozelene boje, a kada ga probate, ukus treba da mu bude jako oštar“, navodi dr Svon.

Iako je i dalje važno da na flaši piše 100 odsto maslinovo ulje, ne treba, dodaje, svakom brendu verovati sve na reč, pa je dobro dodatno istražiti pre kupovine.

„Dobro ulje od masline ne poboljšava samo ukus jela već može tokom godina poboljšati i zdravlje, pošto je prepuno zdravih masnoća, antioksidanasa i vitamina i znatno je manje prerađeno od mnogih drugih“, zaključila je Svon.

Izvor: Klix.ba