REVOLUCIJA U PČELARSTVU

Firma BREAT je napravila mašinu koja proizvodi saće od prirodnog pčelinjeg voska, spremno za stavljanje u ram, koje zamenjuje saće koje grade pčele.

Prvim revolucionarnim otkrićem u pčelarstvu smatra se Langstrotov pronalazak košnice sa pokretnim ramovima (1851), u kojima se pčele podstiču i olakšava im se i ubrzava da grade svoje saće.

saće od voska

Ubrzo su usledila još dva revolucionarna izuma: centrifuga za ceđenje meda (1865), izum Františeka Hruške, i izgravirana veštačka osnova za saće, izum nemačkog pčelara Johana Meringa (1857).

Mnogo godina kasnije, španska firma BREAT S. L. objavljuje četvrto revolucionarno otkriće u svetu pčelarstva, mašinsku proizvodnju saća od čistog pčelinjeg voska. Firma BREAT je napravila mašinu koja proizvodi saće od prirodnog pčelinjeg voska, spremno za stavljanje u ram, koje zamenjuje saće koje grade pčele.

– Ovo je potpuno nova, revolucionarna tehnologija koju uvodimo u svet pčelarstva – saopštili su iz firme BREAT.

Ukupne dimenzije ugrađene mašine su: dužina 16 m, širina 8 m, visina 2,2 m. Središnji deo mašine gde se proizvodi saće je dužine 11,7 m, širine 2,1 m i visine 2,2 m. Njen dizajn omogućava da se veoma lako transportuje i montira.

Kada je mašina izumljena, pitali smo proizvođača koja joj je cena. Odgovor glasi 500.000 evra.

Na veb-sajtu firme dati su odgovori na najčešće postavljana pitanja.

Kako mašina radi?

Proces proizvodnje ove automatizovane mašine je sledeći: prirodni pčelinji vosak se stavlja u rezervoar, gde se zagreva do tečnog stanja, filtrira se, a zatim ubrizgava u kontinuirani silikonski kalup; dalje, vosak se hladi dok putuje niz tunel; kada se ohladi, saće se vadi iz kalupa, zatim seče i slaže. Obrada voska je potpuno čista, bez upotrebe hemikalija ili aditiva.

Kako ugraditi saće u okvir?

Saće se lako može prikovati ekserima na stranice drvenog okvira. Takođe može biti metalna žica koja prati isti sistem kao kod satnih osnova.

Zašto smo izmislili ovu mašinu?

Trenutno se godinama priča o pitanjima kao što su povećanje prinosa meda, ograničavanje upotrebe pesticida i lekova i drugi značajni problemi sa kojima se industrija suočava.

Videli smo potrebu i aktuelizovanu mogućnost da svoju inženjersku ekspertizu primenimo na rešavanje ovog problema uz značajno smanjenje poteškoća sa kojima se suočavaju savremeni pčelari.

Kako je mašina konfigurisana?

Mašina se sastoji od tri dela, što omogućava najbolje prilagođavanje zahtevima korisnika. Delovi su:

1. rezervoar za likvidaciju i filtriranje

2. mašina za proizvodnju

3. skladištenje na transportnoj traci.

Najvažniji element je centralni deo (proizvodna mašina) koji proizvodi saće. Druga dva su periferni elementi i mogu se prilagoditi potrebama kupca.

Koje su veličine gotovog proizvoda?

Saće napravljeno patentiranom mašinom može se koristiti u Dadantovim, Langstrotovim i Lajansovim ramovima. Pored toga, veličina saća se može prilagoditi od 300 mm visine ili manje, odnosno do one dužine koju zahteva korisnik.

Da li je mašina registrovana?

Mašina je patentirana i registrovana je putem Ugovora o saradnji u oblasti patenata.

Prednosti

Pčele su jedinstveni insekti. Opsednute pravljenjem savršenih, ujednačenih šestougaonih voštanih ćelija, podjednako su izbirljive u pogledu prostora koji im je potreban za kretanje unutar svojih domova. Inspirisana našom zabrinutošću za prirodu i kroz veliko iskustvo, firma BREAT posvećena je razvoju sveta pčelarstva. Izmislili smo rešenje za proizvodnju saća od prirodnog pčelinjeg voska koji ima savršenu geometriju koju stvaraju pčele.

Svrha našeg pronalaska je da se fokusiramo na obnavljanje saća bez ikakvog hemijskog proizvoda, što znači mnogo zdravije košnice. Jedna od naših glavnih briga je da očuvamo životnu sredinu kako bismo omogućili pčelama da proizvode med visokog kvaliteta.

Naš izazov je bio da izmislimo mašinu koja pravi saće kao pčele i u tome smo uspeli. Prednost upotrebe ovog saća je apsolutno neverovatna jer poboljšava produktivnost pčela. Sada pčele više ne moraju da luče vosak za izgradnju saća i troše više vremena i sredstava na proizvodnju meda. Pčelinje zajednice takođe imaju koristi od boljeg okruženja legla gde naše saće pruža idealne uslove za ciklus rasta pčela.

Izvor: Spos.info