KAO SCENOGRAFIJA

Ova mikro kuća minimalno utiče na prirodu jer zauzima mali prostor, a ima i ugrađen sistem za recikliranje kišnice.

Mikro kuća sa platformom koja se okreće i objedinjuje 3 „scene doma“ – spavaću sobu, trpezariju i kupatilo – rešenje je koje nudi Studio Supra-Simplicities.

mikro kuća

Time je uklonjen nepotrebni prostor i dat dinamički karakter domu, obezbeđena je fleksibilnost življenja uz mikro ugljenični otisak.

Ova kućica minimalno utiče na prirodu jer zauzima mali prostor, a ima i ugrađen sistem za recikliranje kišnice.

Projektovana kao pozorišna scenografija, okretna platforma ima sve što je neophodno jednoj maloj kući. Spavaća soba, kupatilo i kuhinja sa trpezarijom su kompaktno uklopljeni u drvenu cilindričnu formu, a njihovim rotiranjem menja se „scena“ kao u pozorištu.

Ovakvim dizajnom izbegnuti su hodnici i predvorja, a dobijem efikasan prostor za život. Prednji deo je zastakljen i ima prirodno osvetljenje, dok je u zadnjem delu platforma sa „scenama“ koje su upotrebljive samo kada su povezane sa prednjim delom kućice.

Na krovu je smešten sistem za sakupljanje kišnice koji se sastoji od rezervoara, filtera i drenažnih cevi. Nakon filtriranja voda se može koristiti za piće, a sva otpadna voda sliva se u centralizovani skup kanalizacionih cevi povezanih sa septičkom jamom.

Projekat je predlog za takmičenje Buildner’s 2023 MicroHome Competition Edition.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs