REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Nedavna studija istraživala je kako konzumacija tri jaja nedeljno utiče na zdravlje srca i autori su objavili upečatljiv nalaz.

Studija sugeriše da je konzumiranje jednog do tri jaja nedeljno povezano sa 60 odsto manjim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

tri jaja

U stvari, studija je otkrila još manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti – 75 procenata – za one koji jedu četiri do sedam jaja nedeljno. Međutim, otkrili su zaštitnu ulogu u jedenju jednog do tri jajeta nedeljno nakon što su uzeli u obzir sociodemografske i kliničke faktore. Autori su zaključili da konzumiranje jaja može imati zaštitnu ulogu protiv kardiovaskularnih bolesti kada se uključi u zdravu ishranu sa malom potrošnjom zasićenih masnih kiselina.

Konzumacija jaja i zdravlje srca

Postoji mnogo istraživanja koja se bave zdravstevenim potencijalom jaja, posebno u pogledu zdravlja srca. Međutim, nalazi su kontradiktorni. Nekoliko studija, uključujući istraživanje iz 2019. godine, otkrilo je da konzumiranje jaja zapravo povećava kardiovaskularni rizik.

Jaja u sebi imaju visokokvalitetne hranljive materije, kao što su proteini, minerali, vitamini rastvorljivi u mastima, gvožđe i karotenoidi. Istovremeno, sadrže i visok nivo zasićenih masnih kiselina i značajne količine holesterola koje se smatraju lošim za srce.

Kao rezultat toga, teško je odrediti da li su jaja dobra za vaše srce ili loša.

Nova studija je ispitala zdrave muškarce i žene koji žive u grčkoj gradskoj oblasti Atine u vezi sa njihovim navikama u konzumiranju jaja. Za 1.514 muškaraca u studiji srednja starost bila je 46 godina(+-13 godina), a za 1.528 žena srednja starost je bila 45 (+-14 godina).

Istraživanje je počelo 2001. sa 3.042 učesnika. Konačne zdravstvene procene za period 2011-2012 uključivale su 2.020 ovih osoba.

Istraživači su tražili od učesnika da sami prijave svoju mesečnu potrošnju jaja, bilo samih ili kao sastojaka u receptu. Zatim su podelili ove brojke na nedeljne nivoe potrošnje.

Ograničenja podataka

Jedna od autorki gorepomenute pregledne studije je dr Anđela Živković, vanredni profesor i rukovodilac Laboratorije na Univerzitetu Kalifornija i Dejvis.

Na osnovu nivoa zasićenih masti učesnika, dr Živković je sumnjala da verovatno jedu manje crvenog mesa ili drugog mesa bogatog zasićenim mastima.

Zasitna priroda jaja može pomoći pojedincima da jedu namernije, a ne da konzumiraju drugu prerađenu ili rafinisanu hranu koja može dovesti do povećanja kardiovaskularnog rizika.

– Ako je studija takva da su ljudi hranjeni sa tri jajeta za večeru u interventnoj grupi, a kontrolna grupa umesto toga jela svinjske kobasice, verovatno biste ustanovili da grupa koja je jela jaja ima smanjen kardiovaskularni rizik. Međutim, ako je kontrolna grupa jela salatu punu povrća bogatog karotenoidima sa belancetom kao izvorom proteina, stvari su drugačije – poručuje Živkovićeva.

Da li su jaja dobra za zdravlje srca?

Prema rečima dr Živković, zdravlje se ne zasniva na pojedinim namirnicama, već na celokupnoj ishrani.

– Mogu li jaja biti deo zdrave ishrane koja je u skladu sa prevencijom srčanih bolesti? Apsolutno. Da li su] pravi izbor za sve ljude? Ne – navela je Živkovićeva.

Jaja su bogat izvor vitamina B2, B12 i selena, koji deluju kardioprotektivno. Vitamini B2 i B12 koje sadrže, dodala je ona, mogu pomoći u normalizaciji nivoa homocisteina koji, kada su povišeni, mogu dovesti do arterijskih plakova. Selen iz jaja zaslužan je za pomoć u borbi protiv oksidativnog stresa koji je glavna komponenta srčanih bolesti.

Još dobrih stvari kod jaja, kaže dr Živković, jesu da ona ne povećavaju ukupni holesterol.

– Ali visok sadržaj holesterola i holina u jajima može biti problem za određene pojedince koji su u opasnosti od srčanih bolesti. Dakle, iako bi jaja mogla biti uključena u zdravu ishranu za srce, količina bi trebala biti relativno ograničena. Celokupnu ishranu treba proceniti za optimalno smanjenje rizika – mišljenja je Živkovićeva.