POMAŽE PRI UPALAMA

Berberin je jedinjenje koje se prirodno nalazi u različitim biljkama, a u tradicionalnoj kineskoj medicini koristi se hiljadama godina.

Oko 2,8 miliona ljudi širom sveta ima multiplu sklerozu (MS) – hronično stanje koje utiče na centralni nervni sistem i dovodi do problema sa pokretljivošću, pa čak i paralize.

berberin

Trenutno ne postoji lek za MS. Dostupni su lekovi za usporavanje napredovanja bolesti i ublažavanje simptoma.

Istraživači sa Univerziteta medicinskih nauka u Iranu otkrili su da prirodno jedinjenje berberin pomaže u ublažavanju ozbiljnosti MS na mišjem modelu.

Šta je berberin?

Berberin, poznat i kao berberin-hidrohlorid, jedinjenje je koje se prirodno nalazi u različitim biljkama (npr. u šipurku). Tehnički je alkaloid i žute je boje.

Berberin se u tradicionalnoj kineskoj medicini koristi hiljadama godina.

Prethodna istraživanja su pokazala da berberin pomaže telu protiv upala i bakterijskih infekcija. Studije su pokazale da je berberin mogući tretman za oboljenja kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti, nealkoholna masna jetra i gojaznost.

Upotreba berberina je takođe u vezi s poboljšanjem zdravlja creva, nižim holesterolom i nižim krvnim pritiskom.

Prema dr Karen D. Salivan, mehanizam delovanja berberina je trostruki.

„Prvo, aktivira enzim unutar ćelija koji se zove AMP-aktivirana protein kinaza, koji je poznat kao metabolički ‘glavni prekidač’, jer je prisutan u mnogim organima, uključujući mozak, mišiće, bubrege, srce i jetru“, objasnila je ona, pa nastavila:

„Drugo, deluje protivupalno tako što potiskuje proinflamatorne citokine u imunološkom sistemu. I treće, antimikrobno deluje, jer podstiče zdrave crevne bakterije“.

Berberin i multipla skleroza

Kako bi prirodno jedinjenje poput berberina moglo pomoći osobi sa MS?

Multipla skleroza je bolest u kojoj imuni sistem počinje da napada centralni nervni sistem.

MS je takođe često povezana sa povećanim nivoima upale, što pogoršava simptome tokom vremena.

„Čini se da je berberin najuticajniji kao supstanca na ćelijskom nivou, a ima moćna antiinflamatorna i antioksidativna svojstva“, objašnjava dr Salivan, pa navodi:

„Uvek kažem da je hronična upala koren svih zala, jer upala, ako se ne kontroliše, može da izazove brojne zdravstvene probleme osim običnih bolova. To može uticati na kognitivno zdravlje, zdravlje probave, nivo energije, zdravlje srca, pa čak može dovesti do hronične bolesti ili pogoršati simptome hronične bolesti u nekim slučajevima.“

Protivupalni efekti berberina

U konkretnoj studiji, istraživači su koristili mišji model MS da testiraju efekte berberina. Miševi podeljeni u dve grupe primali su nisku ili visoku dozu berberina, dok je treća kontrolna grupa primala slanu vodu.

Nakon analize, naučnici su otkrili da su miševi koji su primali nisku i visoku dozu berberina imali smanjenje težine bolesti, a uzimanje berberina je takođe smanjilo težinu invaliditeta i paralize u poređenju sa kontrolnom grupom.

Osim toga, miševi u grupi sa visokim dozama značajno su smanjili simptome bolesti.

„Na osnovu rezultata ove studije ustanovljeno je da je berberin, eliminisanjem upale centralnog nervnog sistema, doveo do smanjenja permeabilnosti i narušavanja krvno-moždane barijere, a samim tim i do smanjenja penetracije imunih ćelija, funkcije i proliferacije inflamatornih ćelija u centralnom nervnom sistemu i mozgu“, kaže dr Dariuš Hagmorad, docent imunologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta medicinskih nauka u Iranu i glavni autor ove studije.

Dr Hagmorad kaže da je, uzimajući u obzir rezultate ovog istraživanja, jasno da berberin u propisanim dozama smanjuje autoimunu upalu centralnog imunog sistema, a ovi in-vitro rezultati obećavaju značajan terapeutski potencijal protiv neuroloških poremećaja, uključujući MS.

Da li će berberin postati lek za MS?

Dr Hagmorad navodi da je sledeći korak za ovu studiju više istraživanja kako bi se razumeo mehanizam efekata berberina.

„Za sada je to životinjski model i potrebno nam je više istraživanja. Sledeći korak bi bio da koristimo ovu istu eksperimentalnu paradigmu u ljudskim studijama u različitim autoimunim stanjima, uključujući MS, i vidimo da li ćemo dobiti iste prednosti koje modifikuju bolest“, dodaje dr Salivan.

Ona je rekla da je edukacija pacijenata o tome kako nešto poput upale može uticati na njihove buduće zdravstvene rezultate, posebno kada je reč o hroničnim bolestima, ključno.

„Takođe je važno da oni koji žive sa hroničnom bolešću budu obrazovani o opcijama koje su dostupne za pomoć u upravljanju simptomima. Za ljude sa multipla sklerozom od suštinskog je značaja da znaju da postoje prirodni lekovi koji mogu ponuditi vredno rešenje kada je u pitanju smanjenje težine njihovih simptoma“, zaključuje doktorka.