ČUVARI BUBREGA

Bubrezi su veoma osetljivi organi u ljudskom telu i zato je veoma važno koje namirnice koristimo u ishrani kako bi oni radili besprekorno.

Bubrezi su jedan od najvažnijih organa, a do njihovog oštećenja dolazi starenjem. Nakon 40. rođendana jačina glomerulacijske filtracije, koja predstavlja parametar funkcije svih organa, opada za jedan odsto godišnje.

namirnice bubrezi

Na zdravlje bubrega utiču i stil života, redovna kontrola šećera i pritiska, unos dovoljne količine tečnosti, a pre svega zdrava ishrana. Ukoliko se bolest bubrega ne leči, vodi ka hroničnoj bubrežnoj slabosti ili hroničnoj bubrežnoj insuficijenciji.

Za očuvanje zdravlja bubrega važno je da unosite dovoljnu količinu vode, ali i da izbegavate crveno meso, iznutrice, mesne prerađevine, šećer, slane grickalice, alkohol…

Namirnice koje oporavljaju bubrege su neke od sledećih:

Crvena paprika

Crvene paprike sadrže 300 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina C koji je veoma moćan antioksidant, i pospešuje apsorpciju gvožđa u krvi. Takođe, sadrže velike količine vitamina B, koji je prirodni diuretik pa se preporučuje kod ljudi sa povišenim krvnim pritiskom. Bogate su i vitaminom A, ali su siromašne kalijumom, što odgovara bubrezima.

Kupus

Kupus je siromašan kalorijama, pa ne opterećuje ni bubrege ni srce. Sadrži vitamin C i male količine kalijuma i natrijuma.

Beli luk

Pozitivna svojstva belog luka i uticaj na zdravlje nije lako pobrojati: sadrži važno jedinjenje ajoen koje zaustavlja zlatnu streptokoku i opasnu bakteriju pseudomonas aeruginosa koja uzrokuje upalu pluća, infekciju kostiju i sepsu. Beli luk je delotvoran lek protiv infekcija srca, kao što je endokarditis koji je okidač za srčani udar. Beli luk sadrži aminokiseline, jod, selen, fosfor, sumpor, kalcijum i eterična ulja i koristan je u svakodnevnoj ishrani za osobe koje imaju hroničnu bubrežnu bolest.

Jabuke

Jabuke sadrže specifičnu vrstu rastvorljivih vlakana koja se naziva pektin. Prema klinici Mejo, rastvorljiva vlakna mogu pomoći u smanjenju nivoa LDL smanjenjem količine holesterola pošto se apsorbuje u krvotok. Pektin koji se nalazi u jabukama jedan je od najboljih elemenata za snižavanje holesterola iz voćnih izvora.

Belance

Osobe kod kojih je rad bubrega oslabljen treba da ograniče unos proteina. Zato se preporučuju belanca.

Izvor: Lepa i srećna