NAPOLEONKE

Napoleonke su sitni slasni kolačići, sa čokoladnim nadevom i orasima u njemu, a ukrašeni šlagom, čokoladnim rolerima i parčićima narandže.

napoleonke

Sastojci:

ZA PATIŠPANJ:
5 jaja
5 kašika šećera
1 vanil šećer
6 kašika brašna
1 prašak za pecivo
ZA FIL:
300 mililitara mleka
250 grama šećera
100 grama čokolade za kuvanje
200 grama mlevenih oraha
ZA UKRAŠAVANJE:
2 kesice praška za šlag
200 mililitara mleka

Način pripreme:

Pripremamo patišpanj tako što u veći sud polupamo jaja, mutimo mikserom, dodamo šećer i mutimo dok se ne rastopi. Dodamo vanil šećer, prašak za pecivo, brašno i mešamo varjačom dok se smesa ne sjedini.

Testo nanesemo u veću pravougaonu tepsiju obloženu kuvarskim papirom. Pečemo 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Patišpanj izvadimo iz tepsije i odstranimo papir. Pomoću kalupa od patišpanja vadimo okrugle forme. Preostale delove patišpanja iskidamo na parčad.

Pripremamo fil tako što u šerpu na šporetu sipamo mleko, dodamo šećer, čokoladu izlomljenu na parčad i mešamo. Kada se šećer i čokolada rastope, sklonimo šerpu sa šporeta. Dodamo mlevene orahe, parčad patišpanja i mešamo dok se fil ne sjedini.

Po jednu kašiku fila nanesemo na svaku okruglu formu. Poređamo napoleonke na tanjir za serviranje. U sud za mućenje stavimo prašak za šlag, sipamo mleko i mutimo mikserom dok šlag ne dobije potrebnu čvrstinu. Pomoću kuvarskog šprica šlagom ukrasimo napoleonke. Dekorišemo punjenim čokoladnim rolerima i parčićima narandže.

Prijatno!