EFEKAT POPULARNOG NAPITKA

Istraživači su pogledali krvni pritisak učesnika i navike konzumiranja kafe, kao i izbor drugih podataka relevantnih za kardiovaskularno zdravlje.

Nova studija objavljena u časopisu „Nutrients“ pokazala je da tri ili više šoljica kafe dnevno utiču na krvni pritisak.

kafe pritisak

Prema rečima glavnog autora studije, dr Ariga F.G. Ciceron, vanredni profesor na Univerzitetu u Bolonji, periferni i centralni krvni pritisak su markeri ukrućenja arterija i starenja.

Kod starijih osoba sa visokim krvnim pritiskom, velike arterije imaju tendenciju da budu čvršće, što dovodi do višeg sistolnog krvnog pritiska (najviši broj očitavanja krvnog pritiska) i šireg pulsnog pritiska (razlika između gornjeg i donjeg broja).

Autori u svom izveštaju napominju da su efekti kafe na krvni pritisak još uvek pod raspravom, pre svega zato što je poznato da sadržaj kofeina u kafi može kratkoročno da podigne krvni pritisak.

Međutim, ovi efekti mogu da budu poboljšani antioksidansima koji se nalaze u kafi koji mogu da pomognu da se krvni sudovi prošire, kao i da štite ćelije od slobodnih radikala.

Redovno konzumiranje kafe povezano je sa snižavanjem krvnog pritiska

Dr Ciceron i njegov tim želeli su da istraže kako će interakcija između kofeina i drugih jedinjenja koja se nalaze u kafi uticati na pojavu krvnog pritiska.

Da bi sproveo svoju studiju, tim dr Cicerona ispitao je uzorak koji uključuje 720 muškaraca i 783 žene koji su učestvovali u Brizigelinoj studiji srca.

Ova tekuća studija, koja je prvi put započela 1972. godine, uključuje nasumični uzorak reprezentativan za ruralni grad u severnoj Italiji pod nazivom Brizigela.

Istraživači su pogledali krvni pritisak učesnika i navike konzumiranja kafe, kao i izbor drugih podataka relevantnih za kardiovaskularno zdravlje.

Analizom podataka otkrili su da je konzumiranje kafe povezano sa nižim krvnim pritiskom.

„Čini se da je trend od dve šolje kafe dnevno pozitivan“, rekao je Ciceron i dodao da ispijanje kafe ne bi trebalo a priori da bude zabranjeno osobama koje piju kafu, ako postoji strah da bi kafa mogla da im poveća krvni pritisak.

Zašto kafa može da pomogne kod hipertenzije?

Dr Megan K. Roads sa Odseka za medicinu i odseka za nefrologiju na Univerzitetu Alabama u Birmingemu, rekla je da postoji nekoliko mehanizama pomoću kojih konzumiranje kafe može da snizi krvni pritisak, od kojih su neki demonstrirani u studijama na životinjama.

„Kafa sadrži kofein, koji možeda podigne i sniziti krvni pritisak u akutnim uslovima, ali takođe sadrži antioksidante i bioaktivna jedinjenja koja mogu da budu odgovorna za efekat snižavanja krvnog pritiska“, objasnila je ona.

Dr Roads je ponudila hlorogensku kiselinu kao primer jedinjenja koje može da snizi sistolni krvni pritisak kod pacova.

„Kada se obrađuje crevnom mikrobiotom, hlorogenska kiselina se razlaže na metabolite koji mogu da povećaju bioraspoloživost azotnog oksida i snize krvni pritisak.

Dr Debabrata Mukerdži, predsedavajuća Odeljenja za internu medicinu i profesor interne medicine na Univerzitetu Teksas, dalje je objasnila:

„Iako bi kofein mogao da poveća nivo krvnog pritiska, posebno kod osoba koje obično ne piju kafu, količina drugih bioaktivnih jedinjenja u kafi uravnotežuje ovaj efekat sa konačnim neutralnim do pozitivnim efektom na krvni pritisak“.

Veruje se da je hlorogena kiselina, koja je prisutna u najvećoj koncentraciji u zrnu kafe, jedno od glavnih jedinjenja u kafi koje snižavaju krvni pritisak, kaže Mukerdži. Kvercetin takođe može da ima ulogu u tome.

Da li bi ljudi sa visokim krvnim pritiskom trebalo da piju kafu?

Dr Džim Liu, kardiolog sa Medicinskog centra Veksner Univerziteta u Ohaju, rekao je da iako je ova studija mala i fokusira se na određenu populaciju, njeni nalazi su u skladu sa prethodnim saznanjima o tome kako kafa utiče na krvni pritisak.

„Kafa može akutno da poveća krvni pritisak nakon konzumiranja, ali zaista nema konzistentnih dokaza koji bi pokazali da umerene količine kafe dovode do dugotrajnih problema sa visokim krvnim pritiskom ili srčanim oboljenjima uopšte“, primetio je on.

Šta to znači za ljude sa hipertenzijom?

„Za pacijente sa hipertenzijom koji konzumiraju umerene količine kafe, ova studija pruža neke uverljive podatke da je u redu da nastave da piju umerene količine  i da to neće negativno uticati na krvni pritisak. Ako ništa drugo, umereno konzumiranje kafe može da pomogne kod krvnog pritiska“, rekao je dr Liu.

Dr Mukerdži je dodala da bi umereno konzumiranje bilo jednako oko četiri ili pet šoljica kafe, iako se ne preporučuje osobama sa postojećom teškom hipertenzijom.

Američko udruženje za srce napominje da se ljudima savetuje da izbegavaju da piju „previše“ kafe zbog njene sposobnosti da podiže krvni pritisak. Takođe može da izazove probleme sa spavanjem, lupanje srca i anksioznost.

Izvor: N1