FUDBAL NA OSTRVU

Engleska Premijer liga i dalje predstavlja jednu od najatraktivnijih i najgledanijih fudbalskih liga na svetu.

To se nije promenilo ni nakon završetka Svetskog prvenstva. Timovi su nastavili gde su stali krajem novembra, i još jedanput krenuli da pokazuju zbog čega navijači nisu mogli da dočekuju da se ovo prvenstvo nastavi.

premijer liga

Ova godina može biti zapamćena kao jedna od onih koja će ući u istoriju jer fudbaleri Arsenala imaju dobru priliku da konačno ponovo osvoje titulu, i tako prekinu dominaciju Mančester Sitija i Pepa Gvardiole. No, videćemo da li će se to i desiti.

Arsenal

Kao što je bio slučaj i u prethodnoj godini, i u ovoj je tim Arsenala na prvom mestu, i nastojaće tu da ostane do kraja sezone. Ekipa Mikaela Artete pruža odlične partije, ali se u poslednje vreme i kod njih osetio određeni zamor. U poslednjih pet utakmica oni su najpre remizirali sa Njukaslom, zatim su pobedili Totenhem 2:0 i Mančester Junajted 3:2 da bi onda potpuno neočekivano izgubili od Evertona rezultatom 1:0. Ovde je ipak potrebno napomenuti da su igrači Evertona imali dodatni motiv protiv njih jer im je to bila prva utakmica pod vođstvom novog trenera, legendarnog stručnjaka Barnlija, Šona Dajša koji je izgleda odmah nametnuo svoj tempo i ritam igre, i uspeo da zaustavi razgoropađeni Arsenal.

No, “Tobdžije” su odmah potom na svom terenu igrale protiv Brentforda, i činilo se da neće imati većih problema da zabeleže novu pobedu. No, uspeli su da dođu samo do remija 1:1 tako da sada imaju i dalje solidnih šest bodova prednosti u odnosu na Mančester Siti. To i dalje ne znači nikakvu sigurnost što se tiče osvajanja titule, ali navijači Arsenala imaju sve razloge za nadu da će im naslov najboljeg u Engleskoj u ovoj godini konačno i pripasti, a to smatraju i mnogi po sportskim kladionicama. Arteta je umeren u izjavama, a prema celokupnom ponašanju, čini se da i dalje drži sve konce u svojim rukama, i da je uveren u to da njegov tim može doći do prvog mesta.

Vrh tabele

Mančester Siti u ovom trenutku zauzima drugo mesto, ali ima većih briga od toga. Zbog kršenja određenih finansijskih pravila Premijer lige, i zbog pružanja lažnih informacija o poslovanju kluba, preti im određena kazna, a još uvek niko ne zna u kom obliku će ta kazna biti i izrečena. U opciji su novčana kazna, oduzimanje bodova u tekućoj sezoni, pa čak i ispadanje iz lige, ali čini se da do ovog poslednjeg ipak neće doći.

No, ekipi Pepa Gvardiiole ovo sigurno nije bilo potrebno u ovom času kada pružaju promenljive igre u Premijer ligi. Oni su u poslednjih pet kola ostvarili tri pobede i dva poraza izgubivši najpre od Mančester Junajteda, a zatim u poslednjem kolu i od Totenhema. Za desetak dana ih čeka i duel protiv Lajpciga u Ligi šampiona, te će Gvardiola morati dobro da spremi svoju ekipu za sve izazove koji ih budu očekivali u nastavku takmičenja na više frontova.

Na trećem mestu se nalazi Mančester Junajted koji ima dva boda manje, ali i utakmicu više, ali koji ozbiljno preti svom gradskom rivalu. Dolaskom Kazemira ekipa trenera Erika ten Haga je dobila na stabilnosti i kontinuitetu dobrih igara, te se tačno može videti i jedan pobednički mentalitet koji krasi samog Kazemira. Sa druge strane, Kristijano Ronaldo je posle problematičnog perioda i različitih neprimerenih izjava na kraju ipak otišao iz kluba, te se čini i da je to donelo određeno olakšanje svima u Junajtedu. Klub iz Mančestera prati Njukasl kojem se već počinju isplaćivati velika finansijska ulaganja. No, u novoj godini oni imaju uglavnom nerešene rezultate, i moraće dosta da se potrude da bi krenuli sa pobedama, i tako pokušali da obezbede sebi mesto u Ligi šampiona naredne godine što bi za klub svakako bio veliki uspeh.

Na petom mestu je Totenhem koji se nada istom cilju, ali koji nikako da uđe u pravu formu, a mnogima se čini da su upali u neku čudnu virtuelnu igru iz koje ne mogu da izađu. Taman kada su njihovi navijači pomislili da bi mogli da povežu više od dve pobedničke utakmice, Antonio Konte i njegovi momci su ubedljivo izgubili od Lestera, i tako ponovo uspeli da razočaraju svoje simpatizere. Konte će morati da pronađe pravu formu u nastavku sezone kako bi svom timu obezbedio učešće u Ligi šampiona i naredne godine što se sada postavlja kao prvi imperativ. Sa druge strane, njih vrlo brzo očekuje i prvi duel sa Milanom u istom tom takmičenju, i potrebno je spremiti igrače na najveće izazove u dva jaka takmičenja.

Posrtanje velikana

Dva najveća razočarenja dosadašnjeg toka Premijer lige su svakako ekipe Čelzija i Liverpula. Trenutno se oba kluba nalaze tačno na sredini tabele, a igre koje prikazuju ne ulivaju nadu da će uspeti da se domognu nekog od prvih četiri ili pet mesta. Ako se i mislilo da će dolaskom Grejema Potera stvari krenuti da idu u boljem smeru, nekoliko poslednjih utakmica je sve navijače Čelzija moglo da uveri u suprotno. Uprkos svemu, čelnici kluba se trude da dovedu prilično skupa pojačanja, ali kao da nešto ne funkcioniše u samom timu što ih sprečava da ostvaruju bolje rezultate. Samim tim je i pitanje do kada će Poter imati poverenje čelnika kluba da nastavi sa svojom trenerskom misijom u Čelziju.

Jirgen Klop sa svojim momcima je u potpuno letargičnoj atmosferi čitave sezone, i to se nije promenilo ni ulaskom u novu godinu. No, njegovi igrači će morati da promene stav, i zaigraju bolje jer ih uskoro očekuje i duel protiv Real Madrida u Ligi šampiona, a to takmičenje im ostaje kao iskupljenje za loše rezultate u Premijer ligi.

Borba za opstanak

U donjem delu tabele “fenjer” drži Sautempton, te će “Sveci” morati da učine nešto drastično kako bi izbegli ispadanje u Čempionšip, ali njihove utakmice su trenutno mnogima zanimljive za klađenje uživo. Iznad njih se nalaze Bornmut, Everton i Lids, a ni Vest Hem nije daleko. Everton je promenio trenera, i odmah pobedio, a videćemo kakva će biti situacija sa ekipom Lidsa koji je upravo smenio Džesija Marša zbog loših rezultata, te ga je tako sačekala sudbina njegovog prethodnika, Marsela Bielse koji je zbog iste stvari smenjen prošle godine.

Zanimljivo je napomenuti da je baš Bielsa bio jedan od najvećih kandidata da preuzme Everton, ali kako se nezvanično saznaje, nije hteo da preuzme ekipu u toku sezone već na početku sledeće.