ENDOKRINI POREMEĆAJ

Problemi sa štitnom žlezdom kod dece mogu da utiču na telo na mnogo različitih načina, u zavisnosti od vrste poremećaja štitnjače.

Problemi sa štitnom žlezdom često se povezuju sa odraslima, a mnoge roditelje iznenadi saznanje da su problemi sa ovom ključnom žlezdom najčešći endokrini poremećaj kod dece školskog uzrasta.

problemi sa štitnom žlezdom

Kako piše „Kids Health“, procenjuje se da skoro 37 od 1.000 dece ima neki problem povezan sa štitnom žlezdom.

Svakoj ćeliji u telu potreban je hormone štitne žlezde kako bi radila na svojim normalnim nivoima. Problemi sa ovom žlezdom kod dece mogu da utiču na telo na mnogo različitih načina, u zavisnosti od vrste poremećaja štitne žlezde koje dete ima.

Hormoni štitne žlezde imaju posebno važnu ulogu u podržavanju i regulisanju rasta, ali i mnogih drugih telesnih funkcija.

Koji su uobičajeni problemi sa štitnom žlezdom kod dece?

Dva najčešća problema sa štitnom žlezdom kod dece su hipotireoza i hipertireoza. Drugi, manje uobičajeni problemi sa ovom žlezdom kod dece takođe uključuju karcinom štitne žlezde i čvoriće na štitnoj žlezdi.

Hipotireoza

Hipotireoza se javlja kada štitna žlezda ne šalje dovoljno hormona u telo. Hormoni štitne žlezde regulišu mnoge telesne funkcije, uključujući telesni metabolizam. Kada nema dovoljno hormona, sistemi u telu mogu da počnu da usporavaju. Uobičajeni simptomi hipotireoze kod dece uključuju:

– zatvor
– suvu kožu
– umor
– osećaj hladnoće
– gubitak kose
– neredovnu menstruaciju (kod devojčica)
– loše pamćenje ili probleme sa koncentracijom
– usporen rast
– tromost

Hipotireoza može da bude urođena, što znači da se bebe rađaju s njom, međutim, ona može da bude i stečena, odnosno da se razvije u kasnom detinjstvu ili u tinejdžerskim godinama.

Jedan od najčešćih uzroka smanjenog lučenja hormona štitne žlezde je tireoiditis (Hašimoto sindrom), autoimuna bolest nazvana po lekaru koji je otkrio ovo stanje. Bolest napada štitnu žlezdu i oštećuje je. Hashimoto sindrom je veoma čest kod devojčica, dok se kod dečaka ređe javlja.

Hipertireoza

Sa druge strane, hipertireoza se javlja kada je štitna žlezda preaktivna i šalje previše hormona ove žlezde u telo. To može da prouzrokuje „ubrzanje“ tela, što prvenstveno znači povećanje telesnog metabolizma. Uobičajeni simptomi hipertireoze kod dece uključuju:

– dijareju
– probleme sa koncentracijom
– osećaj vrućine
– ubrzani rast
– ogroman apetit
– neredovne menstrualne cikluse (kod djevojčica)
– razdražljivost
– slabost mišića
– drhtanje (obično ruku)

Najčešći uzrok hipertireoze je Gravesova bolest, autoimuna bolest koja prouzrokuje stvaranje antitela koja „govore“ telu da proizvodi više hormona štitne žlezde nego što je potrebno. Ostali uzroci hipertireoze takođe uključuju upalu i čvoriće u štitnoj žlezdi.

Izvor: Index.hr