PAŽNJA NA SIMPTOME

Za sada nema testa koji može da potvrdi postojanje Parkinsonove bolesti, ali su tu brojne dijagnostičke metode koje ukazuju na potrebu lečenja.

Karakteristika Parkinsonove bolesti je odumiranje nerava u delu mozga koji je zadužen za proizvodnju dopamina. On pomaže u koordinaciji pokreta i kako oboljenje napreduje, tako pacijent sve teže obavlja svakodnevne aktivnosti.

parkinsonove bolesti

Kako se menja motorna funkcija, tako se tegobe javljaju i pri govoru. Istraživači u Litvaniji su otkrili da se promene mogu uočiti čak i pre nego što počne tremor ruku, nogu i glave. Evo na šta treba obratiti pažnju.

Profesor Virgilijus Ulozas, sa Tehnološkog univerziteta u Kaunusu, kaže da već u ranoj fazi oboleli počinju da govore tiše.

„Oni zvuče sve monotonije, manje izražajno i pričaju sporije“, objašnjava on. To nije uvek lako otkriti običnim slušanjem, pa su razvili posebnu aplikaciju koja može da ustanovi razlike. Pored toga što se može koristiti u dijagnostici, pomoću nje se i prati kako deluje terapija.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Za sada nema definitivnog testa koji može da potvrdi postojanje Parkinsonove bolesti, ali su tu brojne dijagnostičke metode koje lekari kombinuju da bi odlučili o lečenju.

Bolest karakteriše drhtanje ruku, nogu, glave i donje vilice. U delovima tela gde mišići ostanu dugo u kontrakciji, nastaje ukočenost. Pacijentima je poremećena ravnoteža, što vodi i do padova.

Među simptomima su i depresija i druge psihičke tegobe, teškoće pri žvakanju i gutanju, urinarni problemi i konstipacija. Mnogi pacijenti kažu da im je, pre postavljanja dijagnoze, dosta problema zadavala nesanica, gubitak čula mirisa i sindrom nemirnih nogu.

Izvor: Lepa i srećna