BEZ VOLANA I PAPUČICA

Na testnoj ruti robotaksi se kretao brzinom do 35 milja na sat (56 kilometara na sat), prolazio je kroz semafore i skretao levo i desno.

Amazonova robotaksi kompanija Zoox uvodi samovozeći automobil bez volana ili papučica na javne puteve u SAD kao deo testiranja za uspostavljanje mobilnosti bez vozača.

robotaksi

Robotaksi, dizajniran za četiri putnika, završio je prvu probnu vožnju između dve zgrade kompanije u Foster sitiju u Kaliforniji.

Na testnoj ruti vozilo se kretalo brzinom do 35 milja na sat (56 kilometara na sat), prolazilo kroz semafore i skretalo levo i desno. Sada se planira uspostavljanje prevoza za zaposlene.

Zoox se priprema da pokrene uslugu robotaksija u Las Vegasu, među ostalim lokacijama, a takođe šalje prerađene Toyote SUV sa senzorima kao testna vozila na puteve u San Francisku i Sijetlu.

U međuvremenu Kruz (Cruise), kompanija koja pripada automobilskom divu Dženeral Motorsu, takođe želi da uvede robotaksi bez volana i pedala u SAD.

Kruzu je već dopušten prevoz putnika u delu San Franciska, ali zasad samo noću. Kompanija koristi prerađene električne automobile Chevrolet Bolt, koji imaju volane i pedale, ali nemaju vozača.

Međutim, nekoliko incidenata u kojima su vozila Kruza nakratko blokirala puteve završilo je na naslovnicama poslednjih meseci. Grad San Francisko od tada se opire zahtevu Kruza i Guglove sestrinske kompanije Waymo za proširenje operacija oko robotaksija.

Izvor: Radio Sarajevo