SNAGA IZ CVEKLE

Konzumacija hrane bogate nitratima, kao što je sok od cvekle, povezana je sa povećanom snagom zbog sposobnosti nitrata da povećaju protok krvi i oksigenaciju.

Pokazalo se da sok od cvekle ima potencijalno dobre efekte na poboljšanje mišićnih performansi zbog visokog sadržaja nitrata. Nitrati, kada se u telu pretvore u azot oksid, mogu povećati protok krvi i oksigenaciju mišića, što dovodi do poboljšane funkcije mišića i izdržljivosti.

sok od cvekle

Nekoliko studija je otkrilo da dodatak u ishrani na bazi nitrata, uključujući sok od cvekle, može dovesti do poboljšanja performansi vežbanja, kao što su produženo vreme do iscrpljenosti i smanjeno trošenje kiseonika tokom vežbanja.

Međutim, važno je napomenuti da nisu sve studije pronašle značajne prednosti i potrebno je više istraživanja da bi se odredila optimalna doza i trajanje suplementacije i da bi se potvrdili ovi nalazi.

Takođe je važno imati na umu da visoki nivoi nitrata mogu imati negativne efekte na zdravlje. Uvek je najbolje da se konsultujete sa lekarom pre nego što u ishranu dodate sok od cvekle ili drugu hranu bogatu nitratima.

Hrana bogata nitratima

Hrana bogata nitratima sadrži visok nivo nitrata koji se u telu mogu pretvoriti u azot oksid.

U ovakve namirnice spada cvekla i sok od cvekle, zeleno lisnato povrće (spanać, zelena salata, rukola…), rotkvice, šargarepa i celer.

Važno je napomenuti da se nitrati iz biljnih izvora generalno smatraju bezbednim, ali zato nitrati iz prerađenog mesa mogu imati negativne posledice po zdravlje i treba ih konzumirati umereno.

Kako nitrati utiču na snagu mišića?

Nitrati se pretvaraju u azot oksid (NO) u telu, što može da utiče na snagu mišića na nekoliko načina:

  • Povećan protok krvi

Azot oksid pomaže u širenju krvnih sudova i povećanju protoka krvi, što može poboljšati oksigenaciju mišića i poboljšati njihovu funkciju.

  • Poboljšane kontrakcije

Azot oksid takođe može poboljšati efikasnost mišićnih kontrakcija smanjenjem troškova kiseonika tokom vežbanja i podsticanjem proizvodnje energije u mišićima.

  • Povećana izdržljivost

Povećan protok krvi i poboljšane kontrakcije mišića mogu dovesti do povećane izdržljivosti, omogućavajući duže i intenzivnije vežbe.

Nitrati i nitriti

Nitrati i nitriti su srodna jedinjenja koja se obično nalaze u hrani.

Nitrati (NO3-) su prirodna jedinjenja koja se nalaze u nekom povrću i mogu se pretvoriti u azot oksid (NO) u telu, što pomaže da se poveća protok krvi i oksigenacija mišića.

Nitriti (NO2-) se obično koriste kao konzervansi u prerađenom mesu i takođe se mogu pretvoriti u azot oksid u telu.

I nitrati i nitriti su povezani sa poboljšanim performansama vežbanja.

Da li sok od cvekle može da ojača mišiće?

Da, konzumacija hrane bogate nitratima, kao što je sok od cvekle, povezana je sa povećanom snagom i snagom mišića, zbog sposobnosti nitrata da povećaju protok krvi i oksigenaciju, kao i da poboljšaju funkciju mišića.