BESEDA EPISKOPA

Vaskrsenje u sebi nosi sav smisao našeg života na zemlji, pa tako stradanje i sama smrt dobija svoj pravi smisao, poručio je vladika Heruvim.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop osječkopoljski i baranjski g. Heruvim služio je 19. februara svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetog arhangela Mihaila u Dardi.

vaskrsenje u sebi

Sasluživali su protojerej-stavrofor Đorđe Kovačević, arhijerejski namesnik baranjski; protojerej-stavrofor Mihajlo Marjanac, paroh u penziji; protojerej Dragan Vukadinović, paroh belomanastirski; kao i protođakon Vojislav Nikolić.

– Vaskrsenje u sebi nosi sav smisao našeg života na zemlji, pa tako stradanje i sama smrt dobija svoj pravi smisao. Radost Vaskrsenja se neprestano ispunjava u svima nama. Gospod Isus Hristos je došao radi nas i našega spasenja, a isto tako je i vaskrsao radi nas i našega spasenja. Gospod vaskrsava neprestano, svake nedelje, a mi proživljavajući to ostvarujemo smisao svog života. Ispunjeni grehom nismo dostojni stati pred Lice Božje, ali Bog to ipak omogućava, otvara nam mogućnost da kroz svetu tajnu ispovesti možemo videti lice Božje. Sveta Liturgija nas sve zajedno postavlja u naručje Hristovo i to je pravi put našeg života: da smo uvek sabrani jedni sa drugima, da sve razmirice, netrpeljivosti i nesuglasice trebaju biti prevaziđene. Jednom rečju, trebamo da se trudimo da u toku svete Četrdesetnice težimo ka večnim nebeskim dobrima. Jedino taj put ima smisla u ovom svetu.

U životima svakoga od nas ništa nije lako, jer teško čovek može uvideti kolika je zapravo Božja ljubav prema nama. Tamo gde je čovek najslabiji đavo uvek guši. Na nama je da napravimo štit blagodati, štit vere, da kroz post unizimo sebe i svoje strasti i sve ono što nas kao ljude vuče i udaljuje od zagrljaja Božijega. Trebamo da se upodobimo Bogu kako bi se Bog uselio u nas, jer samo tako ćemo dočekati radost Hristovog Vaskrsenja – onako kako to nama hrišćanima i dolikuje. Nebeski smo narod, narod Crkve Božje, i kroz Crkvu shvatamo da je suština našega života sa Hristom i u Hristu. Neka bi nas Bog sve udostojio kako bismo razumeli svetu Četrdesetnicu kao svoj put, kao što i simboliše četrdesetogodišnje lutanje Jevrejskog naroda, da koračajući tim putem shvatimo pravi smisao našeg života, Hrista – besedio je vladika Heruvim.

Izvor: Eparhija osječkopoljska i baranjska