Imate dvorište, manju baštu, terasu ili balkon? Ne prepuštajte njihovo uređenje isključivo odabiru određenog baštenskog nameštaja i nekog zasađenog cveća, već svemu tome možete dodati dašak svežine, neobičnosti i autentičnosti ukoliko postoji adekvatno i fino osmišljena i postavljena spoljna rasveta.

Na prvom mestu, ono šta je najvažnije, jeste da spoljna rasveta bude dobro postavljena i da se u ovom smislu koristi isključivo osvetljenje koje je namenjeno za vanjske vremenske uslove. Takva rasveta nije samo osmiljena za osvetljenje ili dekoraciju, već je napravljena tako da postoji zaštita od brojnih vremenskih uslova, posebno kada je vlaga u pitanju. A šta je ono šta je dobro birati i postaviti kako bi spoljašnji prostor bio i osvetljen i dekorisan?

Osvetljenje stepeništa

Ukoliko posedujete spoljašnje stepenište na svojoj kući, obavezno ga osvetlite. Ovde imate nekoliko rešenja koja su savršenog izgleda. Možete iskoristiti manje lampe koje će se postaviti duž ivice stepeništa, a možete ih rasporediti na svaki, svaki drugi ili i svaki treći stepenik. Dobićete dosta svetlosti i dekorisano stepenište u jednom koraku. Pored toga, spoljna rasveta nudi i ugradnju LED traka ili LED creva, koja se mogu postaviti ispod pločnika svakog stepenika, što donosi veoma lep izgled stepeništa noću i odličnu viljivost za koračanje njim. Bilo koji tip osvetljenja da odaberete, nemojte stepenište zaobići.

Koristite solarne lampe

Kada govorimo o osvetljenju, solarne lampe ne daju neku svetlost koja se može ubrajati u načine osvetljivanja prostora. Međutim, spoljna rasveta dobija drugačiju dimenziju kada im se i one priključe uz svoje suptilno i veoma lepo osvetljenje. Možete ih postaviti duž neke staze u dvorištu, oko cvetnjaka, duž žardinjera sa cvećem, ali i u ćoškovima terase ili balkona. Na taj način ćete postići jednu nežnu estetiku eksterijera svog doma koja će vam svake večeri prijati i uticati na to da odmarate još lepše u onome šta vas okružuje.

Dekorativne sijalice

Jedna od veoma popularnih ideja za uređenje eksterijera, bilo da se radi o dvorištima ili terasama jesu i dekorativne sijalice na kablu. Možete ih postaviti duž ograde terase, dvorišta, spuštene da vise sa letnjikovca ukoliko ga imate, a ideje za njihovo uklapanje su suštinski neiscrpne. Ovo je tip spoljne rasvete koji ne samo da pruža jako lep estetski momenat, već pruža i suptilnije, ali dosta fino osvetljenje, posebno kada želite da se u prijatnom  ambijentu opustite sami, sa porodicom ili prijateljima.

Viseća spoljna rasveta

Još nešto šta se može koristiti i za male terase, velike balkone ili dvorišta jesu viseće svetiljke. U najvećoj meri su prvi izbor uvek fenjeri koji predstavljaju dekor i danju i noću, kada postaju još lepši kada se upale. Ovakva spoljna rasveta vam može poslužiti i isključivo kao suptilni dekor, ali i za potpuno osvetljenje, jer to postižete odabirom sijalice koja vam je potrebna. Tako možete, ukoliko su postavljeni u blizini ulaza u vaš dom ili kod kapije, postaviti jače sijalice, koje će dobro osvetliti prostor, dok u drugim delovima dvorišta ili balkona, savet je da birate sijalice slabijeg inteziteta osvetljenja, kako bi stvarale tu prijatnu atmosferu koja je uvek potrebna i poželjna za ovakve prostore.