SNAŠLA SE…

Bivši muž jedne Špankinje mora da joj isplati 204.624 evra, na osnovu godišnje minimalne zarade za vreme trajanja braka.

Špankinja Ivana Moral bila je u braku dvadeset pet godina, u kojem je, pored brige o ćerkama, morala da obavlja i kućne poslove i pomaže u porodičnom poslu, za šta nikada nije dobila nikakvu novčanu nadoknadu.

bivši muž

Posle razvoda 2020. godine, krivicu je samo delimično ispravio prvostepeni sud u Velez-Malagi nedavnom presudom kojom je utvrđeno da 48-godišnja žena ima pravo na odštetu u iznosu većem od 200.000 evra za obavljanje nevidljivih poslova za vreme trajanja braka.

„Osećala sam se zgaženom, podređenom i zlostavljanom“, opisala je vezu za novine La Vanguardia.

Njen bivši suprug, kojeg opisuje kao „dominantnog i manipulativnog“, bio je neveran i psihički nasilan i učinio je sve da Ivana Moral u potpunosti finansijski zavisi od njega. Čak je morala da od njega traži novac za menstrualne potrepštine.

„Nisam imala ni bankovnu karticu“, naglasila je Ivana Moral, koja je, pored kućnih poslova, predavala i čistila u fitnes studijima svog supruga. Kako je rekla, često je radila po deset sati dnevno i zbog toga nikada nije dobila nikakvu uplatu. Zavisila je od novca koji joj je muž bio spreman dati.

„Iako smo oboje radili kuća, automobil i motor bili su u njegovom vlasništvu“, nastavila je svoju priču Ivana Moral.

Nakon razvoda, tražila je da joj se dodeli obeštećenje, da je zbog privrženosti domu i porodici bila lišena bilo kakvog puta u karijeri, dok je njen suprug gomilao imovinu. Prema presudi suda, njen bivši partner sada mora da joj isplati 204.624 evra, na osnovu godišnje minimalne zarade za vreme trajanja braka. Takođe mu je naloženo da plaća alimentaciju za svoje ćerke.

Izvor: Politika.rs