REZULTATI STUDIJE

Oštećenja su zahvatila segmente zidova leve komore srca, što je ozbiljno narušilo njegovu sposobnost da pumpa krv u telo.

Oštećenja srca od srčanog udara mogu da budu reverzibilna lečenjem ćelijama dobijenih iz koštane srži pacijenta, ukazuje malo istraživanje.

oštećenja srca

Istraživači su testirali tretman, „CardiAMP“ ćelijske terapije kompanije „BioCardia“, na 10 pacijenata sa teškom srčanom insuficijencijom nakon srčanog udara, pre ispitivanja na više od 300 pacijenata koje je u toku.

Kod svih 10 pacijenata oštećenja su zahvatila segmente zidova leve komore srca, što je ozbiljno narušilo njegovu sposobnost da pumpa krv u telo.

Na početku ispitivanja, samo 13 odsto segmenata zida leve komore se normalno skupljalo, rekli su istraživači.

Godinu dana nakon tretmana, 25 odsto prethodno oštećenih segmenata se normalno stezalo, objavili su istraživači na godišnjem sastanku Američkog koledža za kardiologiju, prenosi Rojters.

Među segmentima koji su bili potpuno nefunkcionalni, 30 odsto je bilo barem delimično funkcionalno dve godine kasnije, „što ukazuje na preokret oštećenja srčanog tkiva“, rekli su istraživači.

Lečenje nije izlečilo srčanu insuficijenciju pacijenata. Ali uprkos njihovoj teškoj bolesti na početku studije, svih 10 su još uvek bili živi dve godine kasnije.

„Izuzetno je da se koristi od poboljšane funkcije srca i dalje primećuju dve godine nakon jednog tretmana autolognom „CardiAMP“ ćelijskom terapijom“, rekao je vođa studije dr Piter Džonston sa Univerziteta Džon Hopkins u saopštenju.

Izvor: N1