RADNA NEDELJA 4/7

Trebalo bi svi da težimo ka tome da radimo samo četiri dana u nedelji, a tri dana da posvetimo sebi i porodici.

Ideja o režimu od četiri radna dana sedmično pokrenula je debatu među stručnjacima u tom polju.

četiri dana

Potredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković ističe da je potrebno kod polovine zaposlenih u Srbiji, dok Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca napominje da naš zakon ne ide u prilog toj ideji.

Imajući u vidu koliko su zaposleni u Srbiji plaćeni i nizak nivo medijalne, odnosno prosečne zarade, 50 odsto zaposlenih u Srbiji – što je više od 1,2 miliona ljudi koji prima od minimalca do 60 hiljada dinara, trebalo bi da rade samo četiri dana u nedelji, rekao je potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković.

Vuković je istakao da se radi o trendu humanizacije rada, te da takav sistem nije moguć u svim sektorima.

„Teško je čak i u uređenim sistemima i ekonomijama, gde razmišljaju da uvedu ili su imali možda neke pilot projekte, ne možemo za sve sektore reći da može da se radi četiri dana u nedelji. U nekim sektorima može, u nekim ne može, ali imajući u vidu trend humanizacije rada, balansa između profesionalnog i ličnog života, trebalo bi svi da težimo ka tome da radimo samo četiri dana u nedelji, a tri dana da posvetimo sebi i porodici“ rekao je Vuković.

Gledajući za Srbiju, Vuković smatra da ovog trenutka jeste velika mana što skoro svi poslodavci u realnom sektoru na optimalnom nivou drže nivo zaposlenosti i dodaje bi rešenje za rasterećenje bilo da se uposli onaj broj nezaposlenih ljudi, kojih u ovom trenutku ima više od 400 hiljada.

Šta kaže zakon?

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca tvrdi da takav režim rada nije u skladu sa našim zakonima.

„Naš zakon kaže da je radna nedelja pet dana, ali nije obavezno, postoje i neke koje su i šest dana. Svaki poslodavac mora zaposlenom da dá jedan slobodan dan u okviru sedam dana nedelje, tako da je to dogovor poslodavca i zaposlenog da se drugačije rasporedi radno vreme. Zavisi od obaveze i vrste posla“, rekao je Atanacković.

Napominje da je obaveza da se u toku nedelje ispuni norma od 40 radnih sati, koje se, kako kaže, mogu rasporediti na četiri dana po deset sati ili pet dana po osam sati, što je najčešći slučaj.

Atanacković kaže da je od pandemije došlo do velikih promena što se tiče samog radnog vremena, mnogo se više radi od kuće, i dodaje da se može očekivati da će biti sve više takvih nekih situacija.

Izvor: Tanjug/RTS