Posedovanje automobila nije luksuz nego potreba, a ulaganje u njega neminovnost. Ipak, kada se u startu kupi nov ili odličan polovan automobil svi troškovi su kasnije niži, a vožnja isplativa.

Finansiranje takvih vozila je skupo i košta i po nekoliko desetina hiljada evra što većini predstavlja problem. Bilo bi dobro da ne pravite kompromise i situaciju u kojoj vam jedino cena diktira kupovinu. Tražite što kvalitetnije performanse jer su auto krediti tu da vam pomognu u finansiranju svih izdataka koje je inače teško pokriti.

Auto krediti – osnovni podaci i sistem odobravanja

Auto krediti se brzo realizuju jer nije potrebno previše dokumentacije i procedura iako je reč o namenskoj kupovini.

Lice koje uzima kredit mora biti stalno zaposleno, starije od 21.godine i sa dovoljno visokim primanjima da zbir svih mesečnih zaduženja ne prelazi polovinu mesečnog primanja. Pored ovih opštih uslova svaka banka ima i svoje dodatne koji takođe nisu komplikovani ni zahtevni.

Period otplate se kreće od 13 meseci pa do 84 meseca tj.7 godina sa obaveznim učešćem od 30%. I ovo su standardni uslovi koji se moraju ispuniti da bi se novac dobio, tj. da bi ga prodavac dobio.

Jedino što je specifično kod kupovine automobila na kredit jeste to što je potrebna profaktura prodavca na osnovu koje banka donosi odluku o odobrenju i to je jedino što je novo i karakteristično samo za ovakvu kupovinu.

Isplativost kupovine na kredit – reprezentativni primer

Iako svaka banka ima svoju kamatnu stopu i uslov, okvirni reprezentativni primer može da pokaže kako jedna od njih odobrava auto kredite i kolika je rata.

Kao primer ćemo navesti da je:

  • Vrednost automobila: 10.000 €
  • Na period otplate od: 84 meseca
  • Učešće je 3.000 €, a kredit je pokriven sa 7.000 €

Prema njihovoj efektivnoj kamatnoj stopi koja je iznad 7% rata po kreditu bi iznosila oko 103 €. To jasno govori koliko su auto krediti isplativi i da se za mali mesečni iznos može kupiti odlično vozilo.

Kupovina električnih automobila

Sasvim nova linija u okviru kreditiranja kupovine automobila jeste finansiranje kupovine električnih modela što je olakšano i zbog podrške države koja daje subvencije za kupovinu vozila. Ipak, i pored toga ovakva kupovina je i dalje skupa i nedostižna za veći deo naših građana.

Električni automobili su nova generacija i nova tehnologija, a samim tim su i skupi pa ih nije lako nabaviti. Zbog toga je kreditiranje od strane banke najbolji izbor i u ovom slučaju jer se za vozilo koje košta preko 30.000 € plaća rada od oko 300 €, a kada tome dodate uštede od oko 950 din.na 100 km jasno je da će se u budžetu pronaći dovoljno sredstava za plaćanje ove rate.

Vozilo je mnogo više od statusnog simbola i lepog izgleda. Pouzdanost, mala potrošnja i niski troškovi održavanja će svakom vlasniku odgovarati i doneti uštede tokom perioda upotrebe.

Ako i vi imate vozilo koje ne ispunjava vaše zahteve, popravka košta dosta, a reč je o starijem modelu…razmislite o zameni i kupovini novog modela u čemu vam auto krediti mogu mnogo pomoći. Kontaktirajte banku i dogovorite najbolji model za kupovinu novog automobila.