MIŠLJENJA STRUČNJAKA

Mnogi u poslednje vreme pričaju da su ulja semenki nezdrava i da ih treba izbegavati, jer prouzrokuju upalu ili su otrovna. Da li u tome ima istine?

Većina video zapisa koja se na TikToku često pojavljuju i govore o tome koliko su ulja semenki nezdrava, ne navode izvore za svoje tvrdnje, pa se mnogi stručnjaci za ishranu sa njima ne slažu.

ulja semenki

Šta su uopšte ulja iz semenki?

Reč je naravno o biljnim uljima napravljenima iz semenki raznih biljaka poput semenki suncokreta, soje, grožđa, uljane repice i sličnih semenki.

„Ulja od semenki dobijaju se mlevenjem, presovanjem i zagrevanjem semenki biljaka na visokim temperaturama da bi masne kiseline koje sadrže oksidirale i da bi njihova ulja mogla da se ekstrahuju“, objasnila je dijetetičarka Medi Paskarielo.

Ona kaže da je jedan od razloga zašto se ta ulja tako često koriste taj što uglavnom imaju blag ukus i miris.

Da li su ulja semenki uopšte zdrava?

„Ulja iz semenki mogu da budu zdrav deo ishrane, naročito ako je konzumiranje tih ulja povezano sa odgovarajućim unosom omega-3 masnih kiselina, poput onih koja dolaze iz ribe ili orašastih plodova“, rekla je dijetetičarka Lorin Manaker.

Istovremeno, dodaje ona, istina je da mnoga hrana napravljena na njima, poput ultraprerađene i pržene hrane, nije korisna za zdravlje, ali to ne znači da je problem u uljima.

Visoko prerađena hrana sama po sebi obično sadrži velike količine natrijuma, šećera i rafinisanih ugljenih hidrata, što ako se konzumira preterano može da prouzrokuje zdravstvene probleme.

„Za zdravlje je korisnije smanjiti unos te ultraprerađene i pržene hrane, nego unos tih ulja“, kaže Manaker.

Koliko je rizično konzumiranje ulja od semenki koja su prethodno zagrevana?

Ulja semenki se često pri izradi visoko prerađene hrane zagrevaju na visokim temperaturama, što nije dobro za ljudsko zdravlje, posebno kada stvaraju jedinjenje hidroksinonenal kada se zagrevaju na temperaturi iznad svoje tačke dimljenja.

To jediinjenje može da dovede do zdravstvenih problema poput poremećenog metabolizma i povećanog oksidativnog stresa, ali to ne znači da ta ulja ne smete da zagrevate kod kuće prilikom kuvanja.

„Količina s kojom kuvate verovatno je zanemarljiva i male su šanse da će imati loše posledice po zdravlje“, kaže Paskarielo.

Da li ova ulja mogu da prouzrokuju upalu?

„Ona sadrže različite količine omega-3 i omega-6 masnih kiselina, koje su polinezasićene masti koje se smatraju zdravim. Količina omega-3 i omega-6 masnih kiselina varira od jednog ulja semenki do drugog. Na primer, laneno ulje sadrži veliku količinu omega-3 masnih kiselina, dok suncokretovo i sojino ulje imaju nešto manje, a ulje palminih koštica ga imaju samo u tragovima, ali ne postoje istraživanja koja kažu da te kiseline utiču na upalne procese u telu“, kaže Manaker.

Jedna stvar koju treba imati na umu je da ne morate da uključite ulja semenki u ishranu samo da biste bili sigurni da unosite dovoljno tih važnih masnih kiselina.

„Cela soja, orašasti plodovi, semenke, riba i jaja su korisniji izvori omega-6 masnih kiselina, u poređenju s konzumiranjem samih ulja“, objasnila je Paskarielo.

Izvor: Večernji.hr