IZBOR KORISNE HRANE

Tokom menstrualnog ciklusa, ženama se pojača želja za hranom, ali su samo određene namirnice dobre za grickanje kada nastupi taj period.

Dobro je poznata činjenica da žene tokom menstrualnog ciklusa žude za određenim slatkišima. Jedan mesec može da im se jede slano, a onda drugi mesec slatko. Umesto toga, dobre su za grickanje određene namirnice.

dobre za grickanje

Najbolje bi bilo grickati nešto s visokim udelom proteina ili tamnu čokoladu s 85 odsto kakaa, kaže ginekološkinja Vendi Trubou.

Evo zašto su te dve namirnice dobre za grickanje tokom menstrualnog ciklusa:

1. Obrok bogat proteinima

– Ponekad, kada se javi želja za nečim, to je vrlo verovatno zato što ste gladni. Stoga je idealan odabir namirnica bogata proteinima koja će vam pružiti dozu onoga što vam treba, a istovremeno će vas zasititi – objašnjava ona.

Istraživanja pokazuju da proteini pomažu umerenom lučenju insulina, što dovodi do postupnog porasta nivoa šećera u krvi, a ne do brzog skoka. Zbog toga ćete duže biti siti pa nećete tako često osećati glad.

Ako ne znate šta biste jeli, mnogi stručnjaci preporučuju kremastu hranu bogatu proteinima, poput humusa, grčkog jogurta i putera od orašastih plodova.

Ako žudite za slanim, jedite humus sa slanim krekerima, a ako imate pojačanu potrebu za nečim slatkim, odlučite se za puter od kikirikija s bananom ili grčki jogurt s bobičastim voćem.

2. Crna čokolada

Ako i dalje žudite za slatkim nakon međuobroka bogatog proteinima, tu vam može pomoći crna čokolada. Visoki procenat kakaa (85% ili više) dobar je za zdravlje, jer čokolada ne sadrži dodatni šećer ili druge neželjene sastojke.

Kada vas tokom menstrualnog ciklusa uhvati želja za grickanjem, ginekološkinja savetuje da prvo pojedete međuobrok bogat proteinima, nakon čega priuštite štanglu crne čokolade.

Izvor: 24sata.hr